Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.07.2020 12:21

МВФ: домашнє завдання з теми українського правосуддя

Юрист Центру демократії та верховенства права (CEDEM)

Які зобов'язання має Україна перед Міжнародним валютним фондом в частині реформи правосуддя?

На початку червня 2020 року було оприлюднено Меморандум про економічну і фінансову політику щодо нової 18-місячної програми Stand-by від МВФ для України. З офіційного тексту вбачається, що домашніх завдань для нашої держави є чимало, адже вони охоплюють різні сфери політик, зокрема: фіскальну, монетарну, фінансового сектору, енергетичну та антикорупційну. Успішне їх виконання – це залучення 2,9 мільярда доларів для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності в державі. 

Зосередимо увагу на темі українського правосуддя, оскільки за положеннями Меморандуму з МВФ, Україні слід продовжити судову реформу, а саме перезавантажити конституційний орган суддівського врядування  Вищу раду правосуддя

З метою посилення верховенства права та забезпечення незалежності, доброчесності та підзвітності судових органів необхідно здійснити наступні кроки:

–  Внести зміни до закону про Вищу раду правосуддя та передбачити у ньому критерії для членства у ВРП правників з бездоганною репутацією та доброчесністю.

– Створити Комісію для попередньої перевірки кандидатів до ВРП, з метою оцінки їхньої доброченості.

– Комісія повинна мати змогу перевірити на доброчесність діючий склад членів ВРП.

– Серед половини членів Комісії мають бути експерти з визнаними етичними стандартами та судовим досвідом, у тому числі досвідом у інших країнах.

– Зазначені експерти Комісії повинні мати вирішальну роль та голос.

Комісія номенуватиме щонайменше двох кандидатів на кожну вакансію члена ВРП, а обиратимуть визначених Комісією кандидатів – відповідні суб'єкти призначення (10 – з'їзд суддів України, 2 – Президент України, 2 Верховна Рада України, 2 – з'їзд адвокатів України, 2 – всеукраїнська конференція прокурорів, 2 – з'їзд науковців-правників).

– У разі негативної оцінки діючого члена ВРП, Комісія повинна мати право направити рекомендацію про звільнення до відповідного суб'єкта призначення такого члена ВРП.

Для реформи ВРП та напрацюванні відповідного законопроекту, Меморандумом визначено час до кінця жовтня 2020 року. Ба більше, під час розроботи над законодавчими новелами, слід враховувати рішення Конституційного Суду України №4-p/2020, яким надано оцінку попереднім спробам реформування правосуддя новою владою. 

Окремо, з іншим дедлайном – до кінця листопада 2020 року, необхідно також запровадити постійний інспекційний підрозділ в структурі ВРП. Основними функціями цього підрозділу має стати розслідування дисциплінарних справ проти суддів, надання ВРП рекомендацій щодо дисциплінарних дій та санкцій відносно суддів. У даному підрозділі мають працювати штатні працівники, адже важливо забезпечити узгодженість практики розслідувань, безперервність та об'єктивність у роботі з дисциплінарними провадженнями.  

Меморандумом також передбачено намір змінити юрисдикцію при розгляді адміністративних справ за участі загальнодержавних органів влади (йдеться про Кабмін, міністерства, Нацбанк, Антимонопольний комітет, ВРП, НАБУ, НАЗК, ВККС). До процесуальних кодексів необхідно внесено зміни для передачі судового перегляду зразкових адміністративних справ проти відповідних загальнодержавних органів до Верховного Суду (як суду першої інстанції) та Великої Палати Верховного Суду (як суду апеляційної інстанції). До кінця серпня 2020 року мають бути визначені такі зразкові справи, які буде передано Верховному Суду. 

Зрозуміло, що йдеться про справи загальнонаціонального значення, які нині розглядаються Окружним адміністративним судом міста Києва. Діяльність цього суду неодноразово була предметом негативної громадської оцінки як в Україні, так і критики на сторінках світових медіа.

Літо – це період часу, який найшвидше минає в році, а в сучасних умовах карантину – і поготів. Тож зараз важливо акумулювати всі зусилля для активної розробки відповідних законодавчих змін, які будуть першим кроком до виконання взятих Україною зобов'язань перед МВФ. Проте, останні пропозиції у сфері правосуддя, розроблені президентским законопроектом №3711, наразі мають наміром реанімувати ВККС, однак не враховують домашніх завдань з теми правосуддя від МВФ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]