Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2017, 20:36

Брехнею весь світ обійдеш... Уже вкотре російські ЗМІ розповсюдили

Політолог

Пройшло чимало часу після успішного проведення Україною «Євробачення – 2017», а російські пропагандисти - ті, що відповідали за паплюження Євробачення до його проведення - і сьогодні не можуть заспокоїтися.

Пройшло чимало часу після успішного проведення Україною «Євробачення –2017», а російські пропагандисти - ті, що відповідали за паплюження Євробаченнядо його проведення - і сьогодні не можуть заспокоїтися. Певна кількістьросійських пропагандистських сайтів та деякі українські, з тенденційнимпідтекстом та відвертою політичною ангажованістю,  подали неправдиву інформацію про начебтовиявлені багатомільйонні зловживання при проведенні пісенного конкурсу. Прицьому даними сайтами подається інформація, нібито це - висновки перевірки,проведеної Державною аудиторською службою України.

Російські пропагандисти подали фантастичну цифру зловживань у 468 млн.грн., хоча така цифра в офіційному листі-вимозі ДАСУ і в Акті ревізії взагаліне фігурувала. Висновки Державної аудиторської служби насправді виявили ряднезначних порушень на суму близько 360 тисяч гривень, які вже виправленні абовиправляються у чітко встановлені терміни, про що йдеться в офіційному висновкуДАСУ після майже піврічної перевірки фінансової звітності та іншої документаціїорганізаторів пісенного конкурсу.

         Згадаймо як усе було до проведенняконкурсу. За правилами Євробачення, наступне проведення пісенного конкурсувідбувається у країні переможця останнього конкурсу. Одразу ж після перемогиукраїнського представника на передостанньому конкурсі, у Росії почаласяістерика, що нібито їхній представник з великим відривом переміг під часголосування, але буцімто якесь не таке європейське суддівство віддало чомусьперевагу українській співачці. Раз так сталося, у Росії вирішили нашкодити,дискредитувати, а ще краще зірвати проведення конкурсу. Почалася масштабнадезінформація щодо підготовки і проведення «Євробачення-2017». У російських іпроросійських українських засобах масової інформації з’явилося чимало різногороду «аналітики», яка зводилася до того, що нібито Україна неспроможна провестиконкурс через свою непридатність і не організованість, кризу і бойові дії,корупцію та злочинність. З’явилася інформація про те, що нібито в Європейськіймовній спілці вирішили перенести конкурс «Євробачення-2017» до Німеччини, уБерлін. У самій Європейській мовній спілці категорично заперечили це,наголосивши, що конкурс відбудеться у Києві - як заплановано.

         Ще російські ЗМІ лякали людейукраїнським націоналізмом на конкурсі, міжнародна спільнота мала знати проутиски національних та сексуальних (що навіть важливіше з точки зорузамовників) меншин  в Україні, пронестабільність безпекової ситуації в нашій державі. А ще було запущено чималопровокацій типу того, що у фіналі конкурсу має виступити сама Леді Гага, хочанасправді її поява не планувалася і переговори з поп-зіркою не велися. Для чогоце? Звичайно, щоби поширити роздратування фанатів: мовляв, де обіцяна ЛедіГага? Чому нас обманули? Я вже не кажу про сутички і протистояння, які малиобов’язково відбутися як напередодні відкриття конкурсу (2 травня в Одесіпланувалося політичне протистояння), так і в день відкриття (9 травня в Києвіледве вдалося відвернути провокації нібито «патріотів»). .

         Найбільшогогаласу російська пропаганда наробила після заборони в’їзду українською стороноюросійській співачці Юлії Самойловій, яка раніше, порушивши правила перетинуукраїнського кордону, виступала у Криму. Якщо представник Росії не візьмеучасть у конкурсі, то не має сенсу у трансляції Євробачення - за правиламиЄвробачення, країна яка не транслювала попередній конкурс Євробачення недопускається до участі у наступному конкурсі. Тобто в 2018 році Росіяавтоматично не зможе взяти участі у конкурсі.

         Росіянам підспівували і наші,доморощені «активісти»: хтось вважав себе незаконно обійденим при розподіліобов’язків в оргкомітеті, комусь було потрібно кинути тінь на організаторів – втому числі на голову оргкомітету, який за сумісництвом є прем’єр-міністромУкраїни, хтось хотів зіграти на банальному популізмі та на політичнихсуперечностях, а хтось – просто гнався за «смаженими» сенсаціями. Усі ці факторизгодом об’єдналися в єдиний «букет».

         Не зважаючи на усі антиукраїнськіпропагандистські провали під час підготовки та під час проведення «Євробачення-2017», російська ідеологічна машина і надалі стає на ті самі граблі, продовжуєзвинувачувати і паплюжити те що завершилося і вже є історією.

         Нещодавно, виконавчий директорНаціональної суспільної телекомпанії України Олександр Лієв повідомив, щокоманда з підготовки і проведення «Євробачення -2017» впоралася з процесом ізмогла зекономити і залишити на рахунках у держказначействі майже 150 млн. грн.

«Є окремі порушення, які виявлено, але вони не настільки масштабні. Вони насуму в 100 разів менші, ніж та, яка сьогодні звучить в ЗМІ. Серед них ті, якіможна було б вважати сенсаційними, на мою думку, немає. Понад 400  млн. грн. - не значить, що ці гроші вкрадено.Мається на увазі, що є порушення процедури. Не зважаючи на те, що підготовка масштабного конкурсутривала протягом трьох місяців, команда змогла не лише сформувати бюджет, а цемайже 700 млн. грн., які виділив Кабмін, але й залишила на рахунках державимайже 150 млн. грн. Ми сподіваємося, що ці кошти підуть на розвиток суспільногомовлення в Україні. Зараз вони на казначейських рахунках», - пояснив Лієв.

Перед цим виконавчий продюсер «Євробачення» Павло Грицак відзвітував пророботу команди, нагадавши, що «що пісенний конкурс став знаковою подією, якувідвідали десятки тисяч гостей, сотні мільйонів телеглядачів, протягом 14 днівтравня Україна була на першій сходинці топових позитивних новин по всьомусвіту. 92% закордонних гостей виявили бажання повернутись до України знов, абільше 50% гостей повідомили, що рівень проведення конкурсу перевищив їхочікування. Організація Пісенного конкурсу “Євробачення-2017”, який насправдіобійшовся державному бюджету в суму лише трохи більше €10 млн. (327 млн.грн.)стала чи не найефективнішою інвестицією в міжнародний імідж України за останніроки».

Той самий Павло Грицак ще раніше писав: «Скажімо, пісенний конкурс не ставсупердорогим заходом. Він обійшовся Україні у 20,4 млн. євро. Для прикладу:минулорічний конкурс у Стокгольмі коштував 23 млн., у Відні (2015 рік) – 28,2млн., у Копенгагені (2014) – 40 млн. Я вже не кажу про «рекорд» Баку у 2012році – понад 58 мільйонів євро! З виділених державою 22,2 млн. євро бюджетнихкоштів було потрачено 17,6 млн. євро. Усі фінансові розрахунки проходилипрозоро і після завершення конкурсу на рахунках ПАТ НСТУ залишилося 277 млн.гривень, а після завершення усіх розрахунків чиста економія складе більше 130млн. грн.».

Цікавий момент: як можна вкрасти 468 млн. з суми в 327 мільйонів? Ніхто незадумувався? Але ж головне – повторити тезу, запущену російськимипропагандистами (навіть не звертаючи увагу на такий відвертий ляпсус, як «грошівкрадено з ФЕДЕРАЛЬНОГО бюджету України»).

Повторюся: оригінальний документ, який минулого тижня було розміщено наряді сайтів, не містив жодної інформації про склад злочину. Державнааудиторська служба провела перевірки, виявила окремі проблеми і зафіксувала цеу своїх висновках – з рекомендаціями керівництву НСТУ вжити заходів і виправитиситуацію. Тобто, підстав для передачі справ у правоохоронні органи не буловиявлено.

Проте по медіа-простору гуляє зовсім інша версія висновків. І вже некоманда Євробачення зекономила для Держбюджету гроші у сумі 130 мільйонівгривень, а ще й вкрала всю суму, виділену з бюджету – і 130 мільйонів надодачу!!! Пам’ятаєте анекдот? «Це правда, що ваш директор виграв у лотереюмільйон?» – «Звісно, що правда, але не директор, а головний бухгалтер. Немільйон, а сто гривень. Не в лотерею, а в карти. І не виграв, а програв».Приблизно так формується пропагандистський продукт, який має переконатиукраїнців в одному: працювати на імідж України – собі ж дорожче. Працювати наблаго України – невдячна справа.

А тим більше, коли українські ЗМІ замість того, щоби встановити істину ібанально здійснити один клік мишкою або один дзвінок в офіційну інстанцію,просто переписують «смажену» новину з російського сайту. Про те, якорганізатори «Євробачення» вкрали гроші з ФЕДЕРАЛЬНОГО бюджету.

 

P.S. Коли стаття була готова, голова Державної аудиторської служби УкраїниЛідія Гаврилова провела брифінг, на якому спростувала інформацію, поширенуднями у засобах масової інформації про нібито виявлені багатомільйонніпорушення під час проведення Пісенного конкурсу. «Державною аудиторською службою при проведенніконтрольного заходу не було знайдено якихось системних порушень законодавстваабо зловживань, які б свідчили про розкрадання державних коштів при проведенніпісенного конкурсу», - сказала Гаврилова. На думку голови Держаудитслужбивиявлені порушення стосуються незначних питань вартості послуг з прибирання,розвантаження технічного обладнання та надання автомобільних послуг. «Цепорушення, які завжди можуть бути», - підкреслила вона. Гаврилова спростувалаінформацію про нібито виявлення інших порушень на загальну суму 468,7 млн грн.

Останні записи