Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2017, 16:16

То що у нас з реформами?

Політолог

Позитивною і такою що вдалася можна вважати реформу у Національній поліції. За досить короткий термін, з радянської корумпованої міліції, в Україні створено дієву структуру - Національну поліцію.

Загально відомо, реформи робляться для того щоби не було застою. Щоб усуспільстві запрацювали ефективніше різні галузі життєдіяльності, а покращеннявідчули усі громадяни країни. Реформи бувають різними, але головні реформипровадить державна влада. Ті люди, які у результаті виборів прийшли до влади,започатковують реформи, відповідають за їх реалізацію та звітують передгромадянами.

Протягом останніх трьох років, українці завдяки Революції Гідності обралинову державну владу: навий Парламент, нового Президента та новий Кабінетміністрів. Обрано нову владу і на місцях. Зрозуміло, що нова влада почала зреформ, оскільки наше прагнення стати членом Європейського Союзу вимагалошвидкого реформування фактично у всіх сферах життєдіяльності країни. Але, чивсе гаразд у нас з реформами?

Було започатковано реформу державного управління. Прийнято новий Закон «Продержавну службу». А утім, чи відповідає реальне прийняття на державну службутому що написано в законі? На жаль, не відповідає, у більшості випадків надержавну службу можна потрапити як і раніше за тими самими правилами. В Українізапочатковано децентралізацію влади, але потрібного закону про місцеві громадитак і не прийнято. Йдуть дискусії і обговорення.

Фінансова реформа наробила багато галасу, (особливо після передачі удержавну власність Приватбанку). Кількість банків невпинно скорочується, людине розуміють – для чого. Забирають кошти і ховають у своїх квартирах. Курсгривні не стабілізовано, він і на далі зростає, більше того, люди розуміють, щокурс гривні зростатиме. Адже про станок який друкує свіжі нічим не підкріпленігроші та робить інфляцію говорять і пишуть у засобах масової інформації.

Розпочата судова реформа, мабуть, дається найважче. Корупція, - цю галузьохопила чи не найбільше. Не вникаючи у деталі реформи бачимо, що, - як простігромадяни так і народні депутати проводять дискусії, на шквалт, чи варто давативисокі зарплати суддям чи ні? Багато хто дотримується думки, що високі зарплатине зупинять корупції у судочинстві. Потрібні державні спеціалізовані каральніоргани, які триматимуть представників судової гілки влади в усвідомленнінеминучості покарання за злочин.

Чи не найбільше у засобах масової інформації обговорюється пенсійнареформа. Збільшити вік виходу на пенсію теперішня влада не наважується.Зрозуміло чому, масове безробіття і старіння нації. Дуже часто в Україні, напенсію пенсіонера живуть не тільки вони самі, а і їхні діти та внуки. Хочареформа неминуча, оскільки нація старіє, дітей народжується мало, тих хтозароблятиме на пенсію для свого старшого співвітчизника стає все менше. Обговорюютьсярізні варіанти реформи, у  тому числі іпро накопичувальну систему, але сама реформа відкладена на потім.

Земельна реформа теж заблокована, дозволити купувати і продавати орну землюв Україні має вигляд відібрати в українця останнє що у нього є. Але, тут єрозуміння, що українцю спочатку потрібно дати можливість заробити гроші, щобвін сам визначився продавати йому свій пай чи докуповувати ще. В іншому разіможе вийти так як на початку дев яностихроків з ваучерами. Ділки обдурять і залишать селянина з нічим.

Реформа в медицині давно на часі, галузь запущена і погано фінансувалася здержавного бюджету. Біля медицини намножилося багато не прозорих груп поставщиківмедичних препаратів та ліків. Від того ціни на ліки встановлюються так якзаманеться.

Можна говорити ще багато про різні розпочаті реформи які, на жаль, невдаються, це, наприклад реформа в енергетиці. Лише один факт: у Європізалишилося тільки дві країни – Україна та Білорусь, де відсутнє законодавствопро поступову заміну ламп розжарювання на більш ефективні і мало затратні ЛЕД лампи.

Позитивною і такою що вдалася можна вважати реформу у Національній поліції.За досить короткий термін, з радянської корумпованої міліції, в Україністворено дієву структуру - Національну поліцію. Це хороший приклад для іншихструктур. Було проведено велику роботу щоби замінити органи поліції людьми, яківідповідали б критеріям не тільки фізично, але й психологічно, морально тапрофесійно. Проведено велику кількість конкурсів. У результаті, маємо предметдля гордості. На дорозі водію уже не потрібно тримати п ятдесят чи сто гривень у правах водія, аби поділитися нимиз міліціонером, який часто-густо порушення правил видумував. До Церкви, Армії іНаціональної поліції є найбільша довіра в суспільстві.

До реформ спонукає з зовні Міжнародний валютний фонд, а утім, і тут люди міркують,МВФ дає гроші, вимагає реформ, все ж не зрозуміло куди ті гроші зникають, ічому повертати гроші та виконувати умови МВФ мають прості громадяни.

Як на мене, щоби реформи в Україні провадилися швидше, потрібно спочатку їхукраїнцям здійснити у своїх головах. Особливо тим у кого є право голосу.Усвідомити, що часу на розхитування нема. В Україні йде війна проти підступноговорога на виживання, як кожного окремо, так нації, держави в цілому. Потрібно,коли підходить час для виборів, обов язково йтина вибори, а перед тим як проголосувати добре вивчити претендентів на обрання.Ігнорування і інерція призводить до тяжких наслідків. У між виборчий період вартопам ятати, що влада в Україні, це ми громадяни країни, а тіщо при владі обрані нами для того щоб служити нам, а не навпаки. Бутиактивними, іншого виходу у нас не має. 

Останні записи