Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2017, 11:42

Що несе цифрова економіка Україні?

Голова оргкомітету Київського міжнародного економічного форуму

Бурхливий розвиток цифрової економіки змінює світ буквально у нас на очах. З'явився навіть новий термін «GAFAноміка» — від перших літер назв компаній Google, Apple, Facebook та Amazon. Сумарна капіталізація цієї «великої цифрової четвірки» вже перевищила В

Країни світу починають замислюватись, як будувати відносини з такимикомпаніями, що мають величезний фінансовий та інформаційний ресурси й стаютьпотужнішими гравцями на світовій арені. Першою несподіваний крок зробила Данія —створила посаду посла у цифрових компаніях. Адже у взаємовідносинах країн іцифрових гігантів, які акумулюють уже сотні мільярдів доларів, не все такгладко. Лише протягом минулого року ми побачили декілька гучних конфліктівстосовно того, в якій країні й які податки мають платити GAFA.

Як же Україні діяти у цій ситуації? З одного боку, виникнення нових умов усвітовій економіці — це серйозний виклик, адаптація до якого є завданнямнеабиякої складності. Але з іншого — виникають і нові можливості для тих країн,які зараз відстають від розвинених. Адже цифрові технології зменшують бар'єридля виходу на ринок. У зв'язку з цим для України постає питання виборупріоритетів, які допоможуть упіймати «цифрову хвилю» та вибратися з економічноїкризи.

Я впевнений, що Україна може бути не лише потужним постачальником ІТ-рішеньдля інших країн. Нам необхідно якнайшвидше впроваджувати цифрову економіку. Цеозначає не тільки «виробляти», а головне — «споживати» ІТ-продукти. При цьому нетреба плутати цифрову економіку та ІТ-галузь. Цифрова економіка передбачаєвпровадження цифрових технологій у всіх сферах: виробництві, освіті, медицині тощо.

Втім, відходячи від питань державної стратегії, хочу відмітити ще один вкрайцікавий для нас тренд. Це так звана третя хвиля глобалізації, яку називаютьінклюзивною. Вона означає, що завдяки розвитку цифрової економіки малий та середнійбізнес (МСБ) отримав недоступну раніше можливість стати глобальним. І вплив МСБна світову економіку стає все більш відчутним. Якщо першу хвилю глобалізації уXIX та на початку XX століття контролювали правителі великих держав, а другухвилю — транснаціональні корпорації, то третя хвиля відбуватиметься завдякималим компаніям. З огляду на це засновник компанії Alibaba Джек Ма сформулювавна цьогорічному форумі у Давосі цілу концепцію —«30–30–30»: протягом наступних30 років світ змінюватимуть ті, кому сьогодні 30, та компанії, в яких працює 30співробітників.

Цей тренд відкриває нові можливості для розвитку українського малого тасереднього бізнесу. Наші малі компанії можуть інтегруватись до міжнароднихмереж доданої вартості, що деякі з них уже успішно роблять. Це призведе до зростанняекспорту з України та більш рівномірного розподілу доданої вартості всерединікраїни. Тому нашим власникам МСБ дуже важливо не пропустити слушний момент для «виходуу світ», який не лише суттєво підвищить рівень їхнього бізнесу, а й допоможеприскорити економічний розвиток усієї країни.

Останні записи