Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.12.2016, 15:45

Енергосервіс – не фальшстарт, а технічна пауза

Голова оргкомітету Київського міжнародного економічного форуму

Нинішнього року в Україні, попри всі труднощі та розмови скептиків, було укладено перші 20 енергосервісних контрактів - у Києві, Одеській, Вінницькій та Полтавській областях. Отже, 20 будівель шкіл та дитячих садочків будуть модернізовані приватними ЕСКО-к

Нинішньогороку в Україні, попри всі труднощі та розмови скептиків, було укладено перші 20енергосервісних контрактів - у Києві, Одеській, Вінницькій та Полтавськійобластях. Отже, 20 будівель шкіл та дитячих садочків будуть модернізованіприватними ЕСКО-компаніями завдяки прийнятому в минулому році закону «Прозапровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законнихінтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабноїенергомодернізації», який дав старт ринку енергосервісу.

Алез 1 серпня 2016 року, коли вся бюджетна галузь країни перейшла з паперовихтендерів на систему електронних закупівель, укладення ЕСКО-контрактівпризупинилося. Адже згідно з новим законом «Про публічні закупівлі» вибіренергосервісних компаній має відбуватись так само, як і всі державні тендери, –через ситему Prozorro. Це викликало необхідність внесення змін в закон проенергосервіс, де має бути прописаний механізм таких електронних закупівель тавласне технічна реалізація цього алгоритму у Prozorro.

Тендердля ЕСКО кардинально відрізняється від тендера на будь-які інші видидержзакупівель. Якщо в решті тендерів учасники змагаються за принципомредукціону, де перемагає той, хто запропонує бюджетній установі нижчу ціну, тов ЕСКО ціни не має. ЕСКО-компанії змагаються за принципом аукціону: перемагаєтой, хто запропонує вищий коефіцієнт ефективності, тобто більшу економію витратна енергоресурси протягом 20 років.

Щена початку року групою експертів з Держенергоефективності, Європейського БанкуРеконтрукції і Розвитку, КиївЕСКО та Асоціації «Інноваційний Розвиток України»був розроблений законопроект, що зареєстрований у Верховній Раді під номером4549. Він не тільки визначає механізм тепер уже електроних ЕСКО-тендерів, а іусуває багато недоліків в законодавстві, що були виявлені під час укладення перших20 контрактів. Але проходження законопроекту через Верховну Раду затягнулось намісяці, і у найкращому випадку від буде прийнятий до кінця року. А оскільки длятехнічної реалізації програмістам Prozorro потрібно ще 5-6 місяців, маємо ризиквтратити весь 2017 рік, адже проведення тендерів у другій половині року недасть можливість переможцям встигнути реалізувати заходи до початкуопалювального періоду.

Ікомпанії, які планували укладення контрактів, і місцеві влади, які вирішилизамовляти енергомодернізацію дитячих садочків, шкіл та лікарень, зрозуміли:процес поставлено на паузу, і як довго вона триватиме – наразі не відомо.

Алехочу всіх запевнити – пауза не затягнеться, ми не втратимо наступний рік.

Заініціативи Асоціації «Інноваційний Розвиток України» народні депутати звернулисядо Прем’єр-міністра та Міністерства економічного розвитку і торгівлі зпроханням дати розпорядження щодо прискореного внесення змін в алгоритм системиProzorro. Нам вдалося зібрати всі залучені в цей процес сторони: представниківдонора (це Європейський Банк Реконструкції та Розвитку), відповідальнихдержавних структур – Держагентства з енергоефективності та енергозбереження,Мінекономрозвитку, а також підрядників, ІТ-компанії. Ще в жовтні було проведенокілька продуктивних зустрічей, ЄБРР погодився надати технічну та фінансовупідтримку, а МЕРТ вже розробляє технічне завдання. процес технічної реалізаціївдалось організувати паралельно з розглядом законопроекту у парламенті. Урезультаті ефективної взаємодії всіх учасників процесу маємо цілковитувпевненість у тому, що навесні процес буде знято з паузи, ЕСКО-аукціони вProzorro запрацюють, і до наступного опалювальногосезону вже реалізовуватимуться нові проекти енергомодернізації, а рік-2017 небуде змарновано.

Хочетьсясподіватися, що завдяки такій синергії можна долати перепони і на шляху довпровадження інших реформаторських ініціатив у країні.

Щодонової редакції ЕСКО-закону, то маю небезпідставну надію на те, що вона пройдеуспішне голосування в парламенті до кінця року.

Законопроектмістить безліч важливих технічних уточнень. Там більш чітко прописана процедурапогодження умов контракту місцевими органами влади, а максимальний термін діїдоговору збільшено з 10 до 15 років. Крім того, законопроект передбачаєможливість закупівель одразу пулу об’єктів, тобто тендер можна буде проводитивідразу на кілька будівель. Наприклад, районний відділ освіти може провеститендер відразу на 3-5 шкіл, а не на одну, як було в першій редакції. Це дужеслушна коректива, адже бізнес енергосервісу не може бути прибутковим на одномуоб’єкті. Так, наприклад, в Європі ЕСКО- компанії обслуговують від 30 будівель.

Отже,з’явилися всі підстави сподіватися, що ЕСКО-система в Україні отримаєзаконодавчо та організаційно забезпечений стабільний розвиток і вже у 2017 роцісотні шкіл, садочків та лікарень будуть мати тепло та економію витрат.

Останні записи