Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.03.2011, 14:29

Як поживають патенти у США ?

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Патент у США з кожним роком все важче отримати в зв?язку із глибоким аналізом патентоздатності технічного рішення закладом експертизи американського патентного відомства.

Патент у США з кожним роком все важче отримати в зв?язку із глибокиманалізом патентоздатності технічного рішення закладом експертизи американського патентного відомства. Хочавсе ж, як відзначають представники юридично-патентних компаній, близько 50%діючих патентів у США не відповідають умовам патентоздатності. Поняття«патентоздатність», зазвичай, нівелюється при судових спорах між компаніями. Зокрема,при патентних спорах, існує багато випадків коли два винахідники (або й більше)доводять своє право авторства на розробку у суді. Як виявляється, в США близько100 судових процесів щорічно присвячені саме встановленню авторства патенту.Проблеми, що виникають – це визначення вкладу винахідника у розробку, суму йоговинагороди, належність прав. Порушення патентів у США – це повсякчаснапрактика, тому послуги патентних повірених та агентів завжди користуютьсяпопитом. Цікавою особливістю операцій із патентами є практика деяких фірм, що вСША називають «патентними тролями» - коли фірма скуповує патенти компаній тапотім надсилає претензію про порушення патенту іншими компаніями, пропонуючи їмкабальні умови купівлі патенту або права на його використання, погрожуючи судом(в разі їх незгоди це прийняти).

Вартість патентування у США становить значну суму і складає від 7-10тис. доларів до десятків тисяч доларів, і може тривати до 5-7 років та залежитьвід складності заявки та завантаженості патентного відділу, що здійснюєекспертизу (в деяких галузях заявки лежать без розгляду до 2-3 років). Ці сумиі строки є тривалими для американських компаній, тому доцільність «патентуватичи не патентувати»  - це проблема, з якоюстикаються інноваційні компанії США. Деякі компанії обирають спосіб захистусвоїх розробок в якості «ноу-хау» (комерційної таємниці), що значно дешевше та,як показує досвід, буває значно ефективніше (за умови належним чиномрозробленої системи її захисту).

В США, на відміну від нашої системи патентування, існує пільговийперіод, що складає 1 рік – до фактичного подання заявки на винахід подаєтьсяпопередня заявка, в якій у короткій формі викладається суть винаходу. Такимчином, заявник отримує пріоритет заявки і протягом року готує повноцінну заявкуна винахід. Поняття «корисна модель» відсутнє, тому запатентувати технічнерішення у США є можливим лише як винахід.

Зазвичай, патентні повірені у США – це професіонали у галузіпатентного права, юристи, які додатково мають технічну спеціалізацію у певнійгалузі. Патентні агенти – спеціалісти у технічній галузі, що прослухали загальнийкурс «інтелектуальна власність» (отримали спеціальні знання у цій сфері)- вонискладають заявки на винаходи. Іноземні заявники для отримання охорони своїхтехнічних рішень повинні звертатись до патентного повіреного, проте якщонаприклад, є два заявники, один з яких резидент Сполучених штатів, а другий,приміром – українець, то зазначивши американську адресу для переписки, такізаявники можуть подавати заявку напряму без необхідності використання послугпредставника у справах інтелектуальної власності (при патентуванні по системі PCT або напряму). Такаоперація дозволяє значно зекономити на патентуванні, проте існує великаймовірність додаткових запитів від патентного відомства США через брак досвідупатентування у США (правила оформлення патентів відрізняються від вітчизнянихправил).

Широко існує практика, коли патентні повірені стають консультантами зпитань інтелектуальної власності при університетах. Послуги з питаньінтелектуальної власності (а саме – консультаційно-дорадча підтримка) дляуніверситету надаються на безкоштовній основі, проте у фондах університетськихцентрів трансферу технологій закладено видатки на патентування. Саме тодіпатентний повірений надає платні послуги. Разом із тим, зазвичай патентніповірені, які до того ж ще займаються юридичною практикою, маючи певні зв’язкита знайомства серед великих компаній, виступають і своєрідними маркетологамитехнологій та посередниками при здійсненні трансферу технологій, оскількирозповсюджують інформацію про потенційно привабливі для ринку технології середсвоїх клієнтів. Співпраця ж з університетами збільшує авторитет патентногоповіреного у сфері інтелектуальної власності через таке консультування.

Виходить, патентам у США живеться непоганоJ.А як почуваються себе наші охоронні документи ?..

Останні записи