Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2017, 15:46

Окремі аспекти правового статусу позивача в господарському процесі

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з’ясовується, чи покладено на особу, що є позивачем в господарській справі, обов’язок виявляти повагу до суду.


          Відомо,що на позивача в господарській справі покладено різні обов’язки. Чи повинна вищевказанаособа виявляти повагу до суду? 
         Правове регулювання вищевказаного питанняздійснюється за допомогою різноманітних нормативно-правових актів. Зокремаюридична регламентація різних за своєю сутністю обов’язків, покладених на особу,що в свою чергу є позивачем в господарській справі, здійснюється: 
1.     Конституцією України від 28.06.1996 року№ 254к/96-ВР (надалі – Конституція України); 
2.     Господарським процесуальним кодексом України,який був прийнятий на підставі Закону України «Про внесення змін доГосподарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуальногокодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчихактів від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII» (надалі – ГПК України). 

       Чинним законодавством закріплено основнізасади успішного становлення нашої постсоціалістичної Вітчизни якцивілізаційної демократичної держави. Зокремазгідно з нормою, яка передбачена ч. 1 ст. 68 Конституції України, кожензобов’язаний дотримуватися Конституції України та законів України, не посягатина права і свободи, честь та гідність інших людей.  

         Чіткий та недвозначний зміст даної норми вчастині всебічного з’ясування різних за своєю юридичною сутністю майнових абонемайнових обов’язків, покладенихна осіб, які в свою чергу є позивачами в господарських справах, отримаввідповідну конкретизацію в інших законах. Що це означає? 

         Вітчизняним законодавством покладено на учасниківгосподарської справи  різні за своєюсуттю обов’язки. Зокрема відповідно до норми, яка закріплена в п. 1 ч. 2 ст. 42ГПК України, дані особи зобов’язані виявляти повагу до суду і до іншихучасників судового процесу. 

         Господарським процесуальним відносинамвластиві своєрідні особливості. Зокрема ч. 1 ст. 41 ГПК України передбаченобезпосередню вказівку про те, що в господарських справах позовного провадженняучасниками таких справ є сторони та треті особи. 

        Кожна зі вказаних груп учасниківгосподарських процесуальних відносин має відповідний юридичний склад. Зокремазгідно з ч. 1 ст. 45 ГПК України сторонами в господарському процесі є позивачта відповідач. 

        Отже, вищезгадані особи зобов’язані вчинятирізні за своєю сутністю дії. Зокрема позивач повинен виявляти повагу досуду. 
Останні записи