Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2017, 17:00

Окремі нюанси оскарження ухвал адміністративного суду

Блогер, викладач, науковець та юрист

в даній статті з’ясовується наявність в особи, яка подала позовну заяву до адміністративного суду, права на оскарження ухвали про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі.


       Особа, яка подаєпозовну заяву до адміністративного суду, має різні права. Чи дозволено такомусуб’єкту адміністративно-правових відносин оскаржити ухвалу про відмову увідкритті провадження в адміністративній справі? 

    Правове регулювання вищенаведеного питаннявідбувається за допомогою відповідних нормативно-правових актів. Зокремаюридична регламентація оскарження окремих процесуальних документів, однією зяких є ухвала про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі, здійснюється:Головним законом Українського народу (Конституція України від 28.06.1996 року№ 254к/96-ВР (надалі по тексту – Конституція України)), а також іншимизаконами (Кодексом адміністративного судочинства України від 06.07.2005 року №2747-IV (надалі по тексту - КАСУ), Законом України «Про судоустрій і статуссуддів» від 02.06.2016 року № 1402-VIII (надалі по тексту - Закон України «Просудоустрій і статус суддів»)). 

    Постсоціалістична Україна, еволюціонуючи всоціальну та правову країну, водночас зобов’язана турбуватися про свій чеснийта трудолюбивий народ, який в свою чергу визнаний повноправним членомміжнародної спільноти. Зокрема у відповідності до норми, охопленої ч. 1 ст. 3Конституції України, головним обов’язком, яке чинне законодавство покладає назгадану державу, є утвердження та забезпечення прав і свобод людини.   

    Вказана турбота здійснюється уповноваженимина те органами та особами різними за своєю суттю способами, що в передбачені відповіднимизаконами. Зокрема ч. 1 ст. 55 Конституції Українизакріплено юридичну норму про те, що права і свободи людини та громадяниназахищаються судом. 

    Подібна за своєю суттю норма отримала своєзакріплення в інших законах. Зокрема згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України «Просудоустрій і статус суддів» кожному гарантується захист його прав, свобод таінтересів у розумні строки незалежним, безстороннім та справедливим судом,утвореним законом. 

    Чіткий інедвозначний зміст згаданих норм в частині всебічного з’ясування наявності в особи,якою подано до адміністративного суду позовну заяву, права на оскарженняпостановленої суддею ухвали про відмову у відкритті провадження вадміністративній справі. Що це означає?     

    Переліку безпосередніх суб’єктівадміністративно-процесуальних відносин притаманні відповідні ознаки. Зокремавін, будучи вельми різноманітним, водночас включає в себе різноманітних осіб, якимиподаються позовні заяви до судів, що в свою чергу розглядають і вирішуютьадміністративні справи.   

     Згаданим суб’єктам чинним законодавствомгарантовано різні можливості, яким в свою чергу властивий майновий абоособистий немайновий характер. Зокрема у відповідності до правової норми, яказакріплена ч. 5 ст. 108 КАСУ, постановлена ухвала про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі може бути оскаржена особою, якою булоподано зазначену заяву. 

    Вищезгаданій правовій норміпритаманне своє обгрунтовуюче пояснення. Зазначена думка пояснюється тим, що постановленаадміністративним судом постановлена суддею ухвала про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі обумовлює неминучу появу певних юридичних наслідків. Зокрема таке рішення створюєдоволі значні перепони для судового провадження в адміністративній справі. Отже,особі, якою було пред’явлено в адміністративний суд позовну заяву, дозволено оскаржитив порядку, що передбачений чинним законодавством, постановлену ухвалу про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі. 
Останні записи