Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2016, 12:29

Окремі проблемні аспекти правового статусу заповідача (частина 7)

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядається доцільність гарантування права на заповіт неповнолітній особі, шлюб якої було припинено


Ми з’ясували,що окремі учасники цивільно-правових відносин володіють правом на складаннязаповіту. Чи може вчиняти вищезазначений правочин неповнолітня особа,зареєстрований шлюб з якою було припинено? 
    На моє переконання, наведений суб’єкт маєправо на складання заповіту. Дану думку я спробую обстояти за допомогою такихсуджень. 
    По-перше, право на заповіт гарантовано невсім учасникам правовідносин. Зокрема відповідно до ч. 1 ст. 1234 ЦК Українивчиняти вказаний правочин можуть тільки фізичні особи, що володіють повноюцивільною дієздатністю. Така здатність виникає з обов’язковим настанням певнихюридичних фактів. Тобто, ч. 1 ст. 34 ЦК України закріплює в собі безпосереднювказівку про те, що повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досяглаповноліття. Однак не треба забувати про те, що даному правилу властиві істотнівинятки. Наприклад, як закріплено ч. 1 ст. 34 ЦК України, повну цивільнудієздатність набуває фізична особа, що, не досягши повноліття, зареєструвалашлюб. 
   По-друге, припинення шлюбу, щозареєстрований неповнолітньою особою, спричиняє обов’язкову появу різних засвоїм змістом юридичних наслідків. Зокрема за вищевказаним суб’єктом цивільно-правовихвідносин зберігається повна цивільна дієздатність, про що передбачено п. 2 ч. 2ст. 34 ЦК України. Звідси випливає, щофізична особа, яка, не досягши вісімнадцятирічного віку, водночас розлучилася, володієправом на вчинення тих чи інших правочинів. Наприклад, згаданий учасникправових відносин може скласти заповіт. 
    По-третє, відсутність в неповнолітньоїособи, зареєстрований шлюб з якою було припинено в порядку, що передбаченийнаціональним законодавством,  права наскладення заповіту, спричинить неминучу появу певних наслідків. Зокрема правовийстатус зазначеного учасника цивільно-правових відносин не охоплюватиме певніюридичні можливості. Дана думка пояснюється тим, що в такого суб’єкта будевідсутнє правом на вчинення окремих правочинів. Наприклад, неповнолітня особа,зареєстрований шлюб якої був припинений за рішенням суду або в державномуоргані реєстрації актів цивільного стану,  не зможе скласти заповіту накористь тих або інших спадкоємців. 
Останні записи