Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.04.2016, 10:12

Практичне значення підпризначення відказоодержувача

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті розглядається практичне значення "підпризначення відказоодержувача", як одного з елементів дії принципу свободи заповіту.

   Відомо, що заповідачволодіє різними майновими і немайновими правами. Зокрема він може встановити в своємузаповіті різні вказівки, однією з яких є так зване «підпризначеннявідказоодержувача». Виникаєприродне запитання - яке практичне значення притаманне такому розпорядженню?

  Намоє глибоке переконання, «підпризначення відказоодержувача» сприяє максимальнійреалізації дії принципу свободи заповіту. Зазначену точку зору я спробуюпідтвердити за допомогою таких доводів.  

    Якщо основний відказоодержувача з відповіднихпричин не прийме блага, які охоплені заповідальним відказом, то настануть певніюридичні наслідки. Зокрема заповіт в частині вищевказаного розпорядження не будевиконаний. Вказане судження пояснюється тим, що, окремі особи не зможутьотримати від спадкоємців за заповітом зазначену вигоду власність або вкористування. Однак невідкладне вчинення заповідачем певних правомірних дій можестати

значимоюперепоною ймовірній появі вищевказаного факту. Що це означає? Такаособа володіє юридичною можливістю підпризначити в своєму заповіті учасникацивільних правовідносин, що замість вказаного відказоодержувача, який вмер чибув визнаний судом померлим до моменту відкриття спадщини, не прийняв заповідальнийвідказ або взагалі відмовився від його прийняття; вчинив супроти заповідача і/чиінших суб’єктів цивільно-правових відносин, дії, яким в свою чергу властивийпротиправний і/або аморальний характер, може отримати у власність чи в користуваннявигоду, що є тільки майновою, а саме рухоме або нерухоме майно, майнові правата інші блага. 
Останні записи