Попри постійні обстріли Україна демонструє надзвичайну стійкість та ефективність енергетичної системи в умовах понад 1000 ворожих атак з жовтня 2022 року, що скоротили потужності виробництва електроенергії до третини довоєнного рівня. Завдяки злагодженій роботі Міністерства енергетики та енергетичних компаній, країна показала витривалість, яка вражає міжнародних партнерів.

Вітчизняні енергетичні компанії належним чином підготувалися до зими. Проведено ремонтні та відновлювальні роботи на енергетичних об’єктах, а склади забезпечено паливом. Накопичено запасне обладнання на випадок нових атак, дещо закуплено за кордоном. Усі роботи виконувалися за графіком, затвердженим міністерством палива та енергетики та урядом, із щоденним контролем у межах антикризового штабу. Подібні мобілізаційні заходи виглядають обґрунтованими, адже енергетична сфера переживає постійні російські атаки.

Є підстави говорити, що Україна входить в опалювальний сезон максимально готовою, демонструючи єдність та злагодженість дій. На руку нам грає і тепла осінь, яка дозволяє відтягувати початок опалювального сезону. Очевидно, що з першими заморозками російські атаки на енергетичні об’єкти посиляться.

Тому для захисту відновленої енергетичної інфраструктури, Україні конче необхідні додаткові засоби ППО. Енергетики відновили все, що могли, і лише надійне прикриття від атак ракет та БПЛА зможе зберегти результати їхньої титанічної праці. Інакше праця українських енергетиків ризикує перетворитися на сізіфову.