Колишній голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький, як свідчить звіт правління НЕК «Укренерго», отримав за вересень 17 мільйонів гривень. Щоправда, 1 вересня була неділя, а вже 2 вересня Кудрицького було звільнено (зі скандалом, ніде правди діти). Більше того – два іноземних члени наглядової ради НЕК «Укренерго» склали з себе повноваження. Вірогідно, рішення про виплату підписав в.о. голови правління «Укренерго» Олексій Брехт? Він відповідає за експлуатацію, відновлення та розвиток високовольтної інфраструктури і має розуміти, що зайвих коштів у енергетиці сьогодні нема.

З отриманої у вересні суми, як годиться, були сплачені податки та військовий збір. І все було б нічого, але вона включає не лише компенсацію за невикористану відпустку, але і – увага – 11 мільйонів премії, яка накопичилася у 2021 – 2023 роках. Мабуть, логічно виплатити ці гроші менеджеру, якого звільнено, проте не зовсім зрозуміло, чому це потрібно зробити саме зараз, коли «Укренерго» переживає непрості часи?

Відтак постає питання: хто санкціонував виплату премії Кудрицькому у розмірі 11 мільйонів гривень? «Укренерго» стверджує, що це заборгованість по преміях за 2021 – 2023 роки. Складно заперечувати право компанії вести подібну бухгалтерію, якщо вона приватна. І дуже цікаво, як це проводять у державній компанії, де, за великим рахунком, зайвих грошей немає і бути не може. «Безмежна вдячність» Володимиру Кудрицькому виглядала б логічною після завершення опалювального сезону, коли об’єкти «Укренерго» витримали б цілком вірогідні російські атаки. Прийде весна 2025-го – отримай гроші. Зрештою, він чекав кілька років, щоб отримати преміальні кошти, то чому б не почекати ще кілька місяців.

Проте Володимир Кудрицький не вперше діє широко. Наприклад, навесні 2022 року «Укренерго» поставило електроенергії на 1,4 мільярда гривень компанії «Юнайтед Енерджі», і тепер судиться через це з банком «Альянс», який був гарантом кредитування. Фінансова установа виграла два позови і прагне притягнути Кудрицького до відповідальності. На цьому фоні зловживання при закупівлі бронежилетів навесні 2022 року виглядають чимось дрібним, хоча Кудрицький і там уникає співпраці зі слідством.

Хочу нагадати, що війна з Росією передбачає максимальну мобілізацію всіх ресурсів, і «зайвих коштів» в енергетиці не може бути за визначенням. Як і той факт, що колишні успіхи не можуть бути індульгенцією на все життя. Тим більше – в умовах екзистенційного протистояння з ворогом, який хоче нас знищити.