«Укрзалізниця» залишається монополістом у справі пасажирських та вантажних перевезень в Україні. Очевидно, що цей статус допоміг УЗ вивезти мільйони наших біженців на початку широкомасштабного вторгнення та зараз бути доволі ефективним транзитером вантажів. Однак керівництво «УЗ» вирішило піти на підвищення тарифів для бізнесу.

Цей процес прикривається розмовами про уніфікацію та спрощення тарифних планів для бізнесу, однак є одна проблема: практично всі асоціації виробників, які працюють у сфері реального виробництва, планами менеджменту «УЗ» обурилися. Тим більше, що компанія має прибуток у 3 мільярди гривень за підсумками першого півріччя поточному року. Це не заважає голові правління «Укрзалізниці» Євгену Лященку анонсувати «уніфікацію тарифів» на вантажні перевезення, яке фактично означатиме їх зростання для різних категорій виробників. Рішення вже перебуває на розгляді в Кабінеті Міністрів.

На жаль, спостерігаємо «синдром Гетманцева» у всій його еталонній красі: монополіст вирішує власні фінансові проблеми за рахунок підвищення тарифів. Подібний підхід в умовах війни з Росією навряд чи дозволить забезпечити потужне економічне зростання, яке дозволить збільшити асигнування на оборону та безпеку, які финансуються з коштів Державного бюджету. Натомість ми побачимо стагнацію та падіння ініціативи, погіршення бізнес-клімату та пересихання струмочку внутрішніх інвестицій. Як це вплине на стійкість української держави – питання, на жаль, риторичне.

Цікаво, що у сусідній Польщі – кілька десятків перевізників, і там можна обирати різні варіанти співпраці з ними. Виглядає дивним: «Укрзалізниця», з одного боку, домовляється з Польськими Державними Залізницями взаємодіяти у питанні розвитку інтермодальних перевезень до країн Азії, з іншого – ігнорує можливість транзиту досвіду сусідів та його використання в українських реаліях. Чимало аграріїв вже використовують автомобільний транспорт, проте потреба у залізничних перевезеннях залишається високою. Оскільки тяга (електровози та тепловози) перебуває у монопольній власності «Укрзалізниці», вихід може бути хіба що вінтажним – відновлення та використання паровозів або кінної тяги. По конях?