Активна фаза російсько-української війни триває вже понад 900 днів. За цей час можна було б звикнути до абсурду, але окремі дії недореформованих силовиків продовжують викликати подив.

12 вересня за дюжиною адрес співробітників Заводу залізобетонних виробів «Дорожні та енергетичні конструкції», відомого під торговельною маркою BetonEnergo, пройшли обшуки та вилучення документів. Робота підприємства, яке випускає захисні конструкції для військових та об’єктів енергетики, практично паралізовано. Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке виступило ініціатором слідчих дій, інкримінує підприємству виробництво неякісних укриттів, ігноруючи відповідну документацію від ДСНС та Національного університету оборони України, про детально розповів голова компанії Олександр Мазурок у своєму зверненні до президента.

В умовах російського наступу на Донбасі та постійних ракетних ударів по енергетичних об’єктах звинувачення дуже серйозне. Проте за дивним збігом обставин БЕБ опирається на експертний висновок невідомої організації, яку відмовляються назвати у матеріалах судової справи. Натомість у BetonEnergo запевняють, що пройшли всі необхідні випробування і випускають залізобетонні вироби, які у прифронтовій зоні та біля об’єктів енергетики на вагу золота. Вони рятують життя захисників України та громадян нашої країни, підвищують живучість енергетичних об’єктів. Тому власники підприємства звернулися з відкритим листом до Володимира Зеленського, закликаючи його звернути увагу на ситуацію. Питання не лише у втраченій вигоді та бізнес-показниках, адже попит на продукцію BetonEnergo створений насамперед війною з Росією.

Про свавілля з боку БЕБ говорили вже не один раз, ця структура, попри гучні переформатування та перетворення, продовжує діяти методами податкової міліції часів Віктора Януковича. Розмови про реформування Бюро виявилися пустишкою, практика його роботи підтверджує деструктивний характер дій тих, хто має стояти на сторожі економічної безпеки країни. Схоже, що звернення з необхідним забарвленням достатньо для блокування роботи стратегічно важливого підприємства.

На щастя, в Україні ще можна знайти справедливість у суді, і тому дії БЕБ отримають юридичну оцінку. Проте якою є ціна нечесної конкуренції у розпал російського наступу та в умовах масштабних ракетних ударів по українській енергетиці? Відповідь очевидна, і вона вимірюється не грошима.

Схоже, необхідне чергове засідання РНБО та рішення про мораторій на «Маски-шоу» для стратегічних підприємств. Знайомитися з документами в сучасному світі можна навіть на відстані, не зупиняючи виробничий цикл. Не зайвим буде і для парламентаріїв ухвалити зміни до законодавства та зрештою поставити край епопеї «Реформування БЕБ», бо на цьому ґрунті, здається, нічого хорошого вже вирости не може.