Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.02.2018, 15:46

Нерозподілений (невитребуваний) пай та його стадії

Адвокат, практика в галузі корпоративного, господарського, адміністративного, земельного, трудового, сімейного та кримінального права

Під час розгляду спорів судові інстанції не завжди вірно розуміють правову природу земель, які підпадають під поняття “нерозподілений (невитребуваний) пай”. Для того, щоб вірно визначитись коли пай є розподіленим чи нерозподіленим або витребуваним ч

Отже, визначимоумовні статуси земель / земельнихділянок.


Стадія Перша. Нерозподілені земельні ділянки.

Стадія Друга. Розподілення ділянок.

Ст.3 Закону передбачає право осіб, власниківсертифікатів на право на земельну частку(пай), які виявили бажання, одержатиналежну їм земельну частку (пай) в натурі(на місцевості). Для цього вони повинніподати до відповідної сільської,селищної, міської ради чи районноїдержавної адміністрації заяву провиділення їм земельної частки (паю) внатурі (на місцевості).

Стадія Третя. Розподілений, але невитребуваний.

Уст. 12 Закону йдеться про те, що з моментурозподілення земельної частки (паю)власник має право оформити державнийакт на право власності на земельнуділянку (Примітка: з 01.01.2013 року оформляєтьсяВитяг з Державного реєстру речових правна нерухоме майно про реєстрацію прававласності).

Напрактиці органи місцевого самоврядування,керуючись ст. 13 Закону та ст. 30 ЗаконуУкраїни “Про державну реєстраціюречових прав на нерухоме майно та їхобтяжень”, передають в оренду нерозподіленіта невитребувані земельні ділянки,включаючи до цього переліку, всуперечст. 321 Цивільного кодексу України, іприватні землі, власники по яким померли.Проте використання таких земельних ділянок  повинновідбуватись в порядку ст. ст 1283 - 1285 ЦКУкраїни.

Останні записи