Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.01.2017, 13:40

Проблемні питання публічного збору благодійних пожертв волонтерами

Адвокат, практика в галузі корпоративного, господарського, адміністративного, земельного, трудового, сімейного та кримінального права

Останнім часом ми бачимо підвищену активність волонтерського руху. Історично склалось, що українці є нацією чуйних та миролюбивих людей, які готові прийти на допомогу тим, хто її потребує. Проте існують і такі, хто нехтуючи благородною справою, можу

Дужечасто ми бачимо людей в яскравих жилетахз написом “волонтер”, але постаєпитання: “Як перевірити справжністьцієї благородної мети?”.

Приділяючиувагу скринькам для збору благодійнихпожертв, які повинні бути опломбованота опечатано з проставленням підписукерівника благодійної організації,іноді знаходимо отвіри, через які вільноможно витягнути кошти, а якість пломбуваннязалишає бажати кращого.

Більшістьволонтерів допускають порушення вимогзаконодавства, щодо недопущення поширенняінформації про особу без її згоди. Так,побачивши на черговій скриньці фотодитини, для якої проводиться збірблагодійних коштів, автор цієї статтіпоцікавився у волонтера з приводудозволу батьків, оскільки слід відзначити,що стаття 32 Конституції України прямозабороняє збирання, зберігання,використання та поширення конфіденційноїінформації про особу без її згоди.Медична інформація (свідчення про станздоров'я людини, історію її хворобитощо), за своїм правовим режимом належитьдо конфіденційної, тобто інформації зобмеженим доступом. Проте волонтер такі не зміг надати конкретної відповіді.

Однимз важних моментів після збирання коштівє зривання пломб в присутностіуповноважених організацією осіб тапередача грошових коштів, а такожоформлення звітності. На запитання “Якце Ви робите?” і “Чим регламентується?”розводять руками і кажуть “здаємо” та“щось підписуємо”. Проте, якщо будь-якаособа захоче покласти у скриньку певнусуму коштів та отримати підтверджуючийдокумент про це, волонтер не надастьприходний документ, оскільки “у ньоготакого немає”.

Останні записи