Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2015, 17:02

Звіт бізнес-омбудсмена: новий погляд на старі проблеми

Податковий консультант

Нещодавно на широкий загал був оприлюднений Системний звіт бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шеремети «Проблеми адміністрування податків для бізнесу в Україні».

Нещодавно на широкий загал бувоприлюднений Системний звіт бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шеремети «Проблемиадміністрування податків для бізнесу в Україні» (далі – Звітhttps://boi.org.ua/media/uploads/q3report/sysrep_tax_ukr_pdf.pdf).

Навіть не ознайомившись зі змістом звітучи не будучи занадто обізнаним в темі адміністрування податків, не важко булоздогадатись, що питання будуть стосуватись Системи електронного адмініструванняПДВ, податкових перевірок та зміни станів. В звіті до них додались ще не меншактуальні : бюджетне відшкодування та адміністративне оскарження.

Звіт фактично являє собою об єктивнукритику існуючих проблем фіскальної системи з наданням рекомендацій щодо їхвирішення.

Але, якщо дивитись правді в очі,питання, викладені у матеріалах бізнес-омбудсмена, є постійно актуальними напротязі вже не одного року, якщо не з початку створення самої служби (окрімСистеми електронного адміністрування ПДВ, яка повноцінно запрацювала лише злипня).

Податкові перевірки, бюджетневідшкодування, зміна станів – це ті кричущі проблеми, які виступають наріжнимкаменем у налагодженні діалогу податкових органів з бізнесом.

Головним чинником виникнення певних«нюансів» в роботі податкових органів є, як і зазначено в звіті, наявністьдискреційних повноважень, тобто, простими словами, можна зробити так, а можна йпо-іншому (причому зовсім у протилежному напрямку)… Цьому, в свою чергу, сприяєвідсутність чітко виписаних процедурних моментів та слабке  нормативне підґрунтя.

Рекомендації на зразок «ДФС повинна, ДФСмає бути, ДФС має забезпечити, ДФС має усунути, ДФС має обґрунтувати» або«механізм повинен бути дієвим» чи «до Податкового кодексу потрібно внестизміни»  виглядають дійсно об’єктивними танагальними, але виникає логічне запитання: а до оприлюднення звітубізнес-омбудсмена система не потребувала змін? Що нового відкрив даний звіт?

Таким чином, оприлюднення результатівроботи бізнес-омбудсмена, в першу чергу, слід розглядати як крок довідкритості, прозорості роботи фіскальної служби. Разом з тим, чи будевисвітлена ним проблематика та запропоновані рекомендації  асимілюватись в практику дій податковихорганів, і яким чином це має відбуватись є незрозумілим, відповідь надасть лишечас. 

Головне, щоб інститут бізнес-омбудсменане перетворився в чергове окозамилювання та імітацію дій.

Останні записи