Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2017, 10:41

Відмова у реєстрації податкової накладної. Як оскаржити рішення ДФС?

Адвокат

Порядок оскарження Рішення про відмову ДФС в реєстрації податкової накладної.

Все частіше зустрічаються звернення з питаннями якоскаржити Рішення ДФС про відмову у реєстрації податкової накладної. Як жеоскаржити рішення ДФС та який порядок і строки такого оскарження?
  
         Так, 04 липня 2017 року КабінетМіністрів України  постановою від 04липня 2017 р. № 485 затвердив Порядок розгляду скарг на рішення комісіїДержавної фіскальної служби про відмову у реєстрації податковоїнакладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Цейпорядок визначає процедуру розгляду скарг на рішення комісії ДФС. 

     Слід пам’ятати, що для оскарженнярішення комісії ДФС, яка приймає рішення про відмову у реєстрації податковоїнакладної/розрахунку коригування ЄРПН встановлено строк у 10 календарних днів після отримання Рішення комісії ДФС провідмову в реєстрації ПН/РК. Строк подання скарги може бути продовжено напідставах, що зазначені в п.102.6 Податкового кодексу України. 

     Скаргаподається виключно в письмовій формі особисто або через уповноваженогопредставника безпосередньо до Державної фіскальної служби України. 

     Длятого, щоб не пропустити строки звернення з скаргою слідпам’ятати, що у разі: 

-        безпосередньоїподачі скарги до канцелярії органу ДФС, датою звернення є дата реєстрації скарги

-        у разінаправлення поштовим відправленням датареєстрації у поштовому відділенні.

     Уразі, якщо ви не маєте можливості подати скаргу безпосередньо до органу ДФС, тавирішили скористатись поштовим відправленням, рекомендую відправляти скаргуцінним листом з описом вкладення. 

       Крім того, якщо кінцева дата оскарження припадає навихідний день, вона переноситься на перший робочий день тижня. 
  
     Окрімстроків оскарження існують і законодавчо закріплені вимоги до змісту скарги. Так, скарга на Рішення комісії ДФС провідмову в реєстрації ПН/РК повинна містити: 

  - найменування або прізвище, ім’я, по батьковіплатника податку, який подає скаргу, його податкову адресу; 

   - податковий номер або серію (за наявності) та номерпаспорта (для фізичних осіб;

 - підприємців, які мають відмітку в паспорті про правоздійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта); 

    - реквізити оскаржуваного рішення комісії ДФС; 

    - інформацію про причини незгоди платника податку зрішенням комісії ДФС; 

    - відомості про оскарження рішення комісії ДФС до суду; 

    - вимоги платника податку, який подає скаргу; 

   - адресу, на яку необхідно надіслати рішення, прийнятеза результатами розгляду скарги. 

      Длядосягнення ефективного результату при розгляді Скарги рекомендую додавати копіїдокументів, на які ви посилаєтесь в скарзі та письмові пояснення, таблиці. 

      Скаргапідписується самим платником податку, або повноважною особою, повноваження якоїслід підтвердити оригіналом доручення (договору) або належним чином завіреноюкопією. 

     Зарезультатами розгляду скарги, комісія з розгляду скарг приймає Рішення яким абозадовольняє скаргу та скасовує рішення ДФС, або залишає скаргу без задоволеннята Рішення комісії ДФС без змін. 

     Строкрозгляду даної скарги визначений п. 56. 23.4 Податкового кодексу України. 

     Якщовмотивоване рішення, за скаргою платника податків на рішення про відмову уреєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстріподаткових накладних, не надсилається платнику податків протягом 10- денногостроку, така скарга вважається повністюзадоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днемзазначеного строку

     Якщови отримали негативне Рішення комісії з питань розгляду скарг ви вже не зможетеоскаржити його в адміністративному порядку, але маєте право на  оскарженняданого Рішення в судовому порядку.

     Задоволенняж скарги є підставою для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладнихподаткових накладних/розрахунків коригування, зазначених у скарзі, зурахуванням вимог пункту 200-1.3 статті 200 Кодексу. 

     Маюнадію, що дана стаття була для вас корисною. Якщо у вас виникли додатковіпитання чи необхідність юридичної допомоги в підготовці скарги, звертайтесь.
Останні записи