Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2015, 08:26

Податок на розкішні авто. Критерії розкоші

Адвокат

До 01 липня 2015 року всі володільці розкішних авто отримали від податківців повідомлення-рішення про сплату транспортного податку. Розмір даного податку становить 25 000 гривень та справляється протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення-рішення.

До 01 липня 2015 року всі володільці розкішних авто отримали від податківців повідомлення-рішення про сплату транспортного податку. Розмір даного податку становить 25 000 гривень та справляється протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення-рішення.

Згідноз п.п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України, платникамитранспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти,які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легковіавтомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктамиоподаткування. Згідно з підпунктом 267.6.1 пункту 267.6 статті 267 Кодексу,обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюєтьсяконтролюючим органом за місцем реєстрації платника податку.

Підпунктом267.6.2 пункту 267.6 статті 267 Кодексу передбачено, що податкове/податковіповідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжніреквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом замісцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду(року). 

Які ж автомобілі підпадають підтранспортний податок?

У відповідності до ст. 267 Податкового кодексу України, об’єктомоподаткування є легкові автомобілі, яківикористовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб.см.

Як показує практика, податківці порізному трактують поняття «використання автомобілів».  На моїй практиці, траплялись випадки, колиповідомлення-рішення надсилались і власникам старих авто, які розмитнені тавикористовувались на території України до 5 років. На запитання платників податків, чому він повинен сплатититранспортний податок, по суті за старе авто, податківці звертають увагу насловосполучення «автомобіль, який використовувався до 5 років». Але такесвоєрідне трактування даної норми є незаконним, і якщо вам надійшло такеповідомлення-рішення, раджу його оскаржувати в адміністративному або судовомупорядку, а також надати заперечення до органу податкової, який вам йогонадіслав, оскільки:

Відповіднодо підпункту 14.1.251 пункту 14.1 статті 14 Кодексу транспортні засоби, щовикористовувалися, - транспортні засоби, на які уповноваженими державнимиорганами, в тому числі іноземними, видані реєстраційні документи, що даютьправо експлуатувати такі транспортні засоби.

Датоюпочатку використання (введення в експлуатацію) транспортних засобів, що були вкористуванні та/або ввозяться на митну територію України, вважається дата їхпершої реєстрації, визначена в реєстраційних документах, які виданоуповноваженими державними органами й дають право експлуатувати ці транспортнізасоби на постійній основі. У разівідсутності реєстраційних документів першої реєстрації транспортних засобівдатою початку використання транспортного засобу вважається календарна дата йоговиготовлення (день, місяць, рік). 

Щодо автомобілів, котрі змінювали власниківв період, коли автомобіль підпадає під критерій об’єкту транспортного податку:

Згідноз п.п. 267.6.5 п. 267.6 ст. 267 ПКУ у разі переходу права власності на об’єктоподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податокобчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початкутого місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єктоподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув правовласності на цей об’єкт. Контролюючий орган надсилає податковеповідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехідправа власності. Підпунктом 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 ПКУ визначено,  що за об’єкти оподаткування, придбаніпротягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, якізалишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстраціютранспортного засобу.

Останні записи