Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2015, 11:13

Як повернути депозит (вклад) – поради адвоката

Адвокат

Чимало вкладників нині потрапили в досить складну ситуацію, коли банки свідомо не повертають їм кошти по Договорам депозиту (вкладу), обґрунтовуючи це складним економічним становищем, або необгрунтовуючи взагалі.

Якже захистити себе в цій ситуації та не втратити гроші?

У разі, якщо у вас закінчив свою діюДоговір вкладу, або підходить дата його закінчення, по-перше, уважноперечитайте умови Договору, або зверніться за допомогою до адвоката, для того,щоб дотриматись процедури повернення депозиту, передбаченої саме в вашомуДоговорі. Чимало банків ідуть на хитрість, та в умовах договору вказують, що уразі недотримання процедури вимоги, вказаної в договорі, договір пролонгуєтьсяна тих самих умовах.

Підготувавши заяву-вимогу про поверненнябанківського вкладу, на умовах вказаних в вашому договорі, вам потрібно податиїї в відділення банку в двох екземплярах. На вашому екземплярі Банк повиненпоставити відмітку про отримання. Також, попросіть працівника Банку сформувативиписку з  рахунку про залишок коштів звідповідною відміткою Банку.

По-друге, рекомендую підготувати скаргуна Голову правління банку, а також скаргу на Голову Національного банку України.

Якщо в банку не введена тимчасоваадміністрація, банк не має жодного права не повертати Ваш вклад. Так, ст. 1060Цивільного кодексу України чітко передбачено: за договором банківського вкладу незалежно від його виду банкзобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Статтею 1066 ЦК України передбачено, що банквикористовує кошти клієнта, гарантуючи його право безперешкодногорозпорядження. Він не має права встановлювати непередбачені договором чизаконом обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на власнийрозсуд. Закон (стаття 1074 ЦК України) не допускає обмежень прав клієнта щодорозпорядження такого вкладу. Такі обмеження можливі лише у випадках,передбачених законом і на підставі судового рішення.

Отже, якщо Банк не повертає Вам кошти,на першу вимогу, для захисту своїх прав та законних інтересів раджу звертатисьдо суду. Статтею 321 ЦК України закріплено, що право власності є непорушним. В свою чергу ст. 3 Цивільногопроцесуального кодексу України, передбачено, що кожна особа має право звернутисьза захистом своїх порушених прав, свобод та інтересів.

Окрімтого, за невиконання рішення суду передбачена кримінальна відповідальність. Якщо у Вас єрішення суду, Банк у будь-якому разі повинен буде його виконати, або вдобровільному порядку, або в примусовому, через звернення до виконавчої служби.

Щодобанків в яких, введена тимчасова адміністрація:

Тимчасоваадміністрація (ТА) призначаєтьсяв неплатоспроможних банках для того, щоб надати проблемним банкам можливість «реанімуватись».Після введення ТА є два прогнозованих шляхи: перший – ліквідація, другий –пошук надійного інвестора, котрий купить банк, в такому випадку фінансоваустанова продовжить працювати.

У будь якому разі, поки діє ТА кожен вкладник банку через Фондгарантування вкладів має право на відшкодування коштів за його вкладом,у розмірі загальної суми вкладів, але не більше 200 тисячгривень.

Фондгарантує кошти у готівковій і безготівковій формі у валюті Україниабо в іноземній валюті, розміщені вкладниками на умовах договорубанківського вкладу, банківського рахунку або шляхом оформлення іменногодепозитного сертифікату. Виплати гарантованої суми здійснюється Фондому національній валюті України. 

Фонд не гарантує кошти:

переданібанку в довірче управління;за вкладом у розмірі менше 10гривень; за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатомна пред'явника;розміщеніна вклад у банку особою, яка була членомспостережної (наглядової) ради, правління (ради директорів),ревізійної комісії банку, якщо з дня її звільнення з посадидо дня прийняття Національним банком України рішенняпро віднесення такого банку до категорії неплатоспроможнихне минув один рік;розміщеніна вклад у банку особою, яка надавала банку професійні послугияк аудитор, юридичний радник, суб'єкт оціночної діяльності, якщо ціпослуги мали безпосередній вплив на виникнення ознак неплатоспроможностібанку і якщо з дня припинення надання послугдо дня прийняття Національним банком України рішенняпро віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних не минуводин рік;розміщені на вклад власникомістотної участі банку;розміщеніна вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банкупроценти за вкладом на більш сприятливих договірних умовах, ніжзвичайні, або має інші фінансові привілеї від банку;за вкладом у банку, що є предметом заставита забезпечує виконання зобов'язань вкладника перед цим банком,в обсязі таких зобов'язань;за вкладамиу філіях іноземних банків;за вкладамиу банківських металах;розміщеніна рахунках фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності. 

Для того, щоб отримати дані кошти, Вам потрібно перевіритичи ви є в списках кредиторів. У разі, якщо ви там присутні, відслідковуйтеінформацію, щодо місця та часу виплат.  

Як отриматикошти, при ліквідації банку?

Якщо, ви невстигли захистити свої права та отримати кошти до ліквідації банку, ви маєтетаку можливість і під час ліквідації.

 У разі, якщо Національнимбанком України прийнято  рішення провідкликання банківської ліцензії та ліквідацію неплатоспроможного банку, про щоФонд повідомляє шляхом розміщення на сайті Фонду та опублікування в газетах"Урядовий кур'єр" або "Голос України", вкладникам, вклади яких не гарантуються Фондом, та іншим кредиторамнеплатоспроможного банку потрібно протягом 30 днів з дня опублікування Фондомзазначеного рішення пред’явити свої кредиторські вимоги.

Кредиторські вимоги пред’являються у формі заяви танаправляються на ім’я уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку.

Вимоги, які надійшли після закінчення встановленогостроку, вважатимуться погашеними, крім вимог вкладників у межах гарантованоїФондом суми відшкодування за вкладами.

Будьтезахищеними, з повагою, адвокат Драган Яна.

Останні записи