Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2014, 15:22

Як отримати аліменти на дитину? Інші види аліментів

Адвокат

Не завжди складається сімейне життя, залишаючи по собі неприємні емоції після сварок та розлучення. Але подекуди окрім негативних емоцій, після прийняття рішення жити окремо, залишаються неповнолітні діти.

Не завжди складається сімейне життя, залишаючи по собі неприємні емоції після сварок та розлучення. Але подекуди окрім негативних емоцій, після прийняття рішення жити окремо, залишаються неповнолітні діти. Досить часто, постає питання, як далі утримувати дітей та яку участь повинен приймати в фінансовому утриманні дитини той з батьків, що проживає окремо?

       Статтею 180 Сімейного кодексу України,чітко визначено обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення неюповноліття. Також,Сімейним кодексом закріплено, що обов’язок утримувати дитинувизначається за домовленістю між батьками.
       Та нажаль, не так часто батьки післярозлучення чи перебуваючи в шлюбі вирішують питання утримання дитини мирнимшляхом, наприклад: уклавши Договір про сплату аліментів на дитину.
      Якщо ж той з батьків, що не проживаєразом з дитиною відмовляється мирним шляхом утримувати дитину, або ж непогоджується з сумою аліментів, слід звернутись до суду. Так, частиною 3 ст.181 Сімейного кодексу України передбачено, що за рішенням суду кошти наутримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу її матері, батькаабо в твердій грошовій сумі.

Отже, ви вирішили звернутись досуду, з чого почати?

По-перше,для звернення до суду з позовною заявою з метою стягнення аліментів Вампотрібно зібрати наступні документи:

·         копія вашого паспорту 1,2 та сторінкапрописки;

·         копія ідентифікаційного коду;

·         копія свідоцтва про народження дитини;

·         копія свідоцтва про шлюб;

·         копія рішення суду про розірвання шлюбу;

·         довідка з ЖЕКУ про те, що дитинапроживає з вами;

·         бажано копії щомісячних витрат на дитину(чеки);

·         у разі, якщо дитина хворіє, то довідки,що підтверджують факт хвороби, а також чеки, що підтверджують витрати на лікування.

Зібравшидані документи, ви можете розпочати написання позовної заяви, або ж звернутисьдо професійного адвоката. Якщо ж ви все ж вирішили писати позовну заявусамостійно, слід правильно визначити не лише обґрунтування позовної заяви, алеі позовні вимоги.

Так, у відповідності до чинногозаконодавства, аліменти можуть стягуватись:

·         вчастці від доходу – наприклад: 1/6, 1/4 ..;

·         втвердій грошовій сумі – наприклад: 1000 грн.,

Якщо в позовнихвимогах ви зазначали розмір аліментів в частці від доходів відповідача, слідзвернути увагу, що в судах склалась певна практика, щодо визначення розміручастки при вирішенні даного роду спорів. Так, найчастіше, судами застосовуєтьсянаступна практика присудження:

·         наодну дитину – 1/4  від доходу платникааліментів,

·         принаявності двох і більше дітей в розмірі 1/6 на кожну дитину.

Частиною 2 ст.182 Сімейного кодексу України визначено, що мінімальний розмір на одну дитинуне може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитинивідповідного віку.

Що ж до максимального розміру аліментів,які стягуються з боржника, то відповідно до ч. 3 ст. 70 Закону України «Провиконавче провадження» він не повинен перевищувати 50 відсотківсередньомісячного заробітку особи».

Якшвидко розглянуть справу, щодо аліментів?

Хоча чинним законодавством, а саме ч. 1 ст. 157 Цивільногопроцесуального кодексу України, встановлено, що строки розгляду справ про стягнення аліментів не повинні перевищувати 1місяць, але нажаль, в зв’язку з завантаженням судів, розгляд даних справподекуди сягає трьох місяці.

При цьому слід звернути увагу, що в відповідності до ст. 191Сімейного кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду віддня пред’явлення позову. Окрім того, також можуть бути присуджені аліменти заминулий час, якщо позивач подасть до суду докази того, що він вживав заходівщодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх отримати, в зв’язку зухиленням останнього від сплати. При цьому суд може присудити аліменти заминулий час, але не більше, як за три роки.

Ви переживаєте, щовідповідач не буде з’являтись в суд і таким чином уникне обов’язку утриманнявласної дитини?

Якщо Відповідач не з’являється до суду, хоча і був належним чиномповідомлений, суд перший раз переносить судове засідання, а якщо Відповідач нез’явиться вдруге, суд приймає заочне рішення.

Будь яке рішення суду, заочне чи таке, що прийняте в присутностівідповідача набирає чинності через 10 днів з моменту його прийняття. Протягомданого строку сторони мають право на оскарження даного рішення в судіапеляційної інстанції.

Навіть якщо рішенням суду визначено розмір аліментів, слідпам’ятати, що той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, атакож той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язанібрати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливимиобставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Розмір участі одного з батьків у додатковихвитратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуваннямобставин, що мають істотне значення. Додатковівитрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їхфактичного понесення разово, періодично або постійно.

Також,слід звернути увагу, що окрім аліментів на дитину статтею 84 СК Українипередбачено право дружини на утримання від чоловіка під час вагітності. Окрімтого, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка -батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Якщо дитина має вади фізичногоабо психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право наутримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років.

Останні записи