Закріплена на законодавчому рівні заборона призову на військову службу заброньованих працівників критично важливих підприємств для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період викликає багато запитань, пов`язаних з електронним бронюванням через застосунок «Дія».

У цій публікації відповімо на найбільш актуальні:

  • чи є законним призов на військову службу військовозобов`язаних, які на день вручення мобілізаційного розпорядження є заброньованими за процедурою електронного бронювання через застосунок «Дія»?
  • чи втрачає військовозобов`язаний, якому вручене мобілізаційне розпорядження та який на день бронювання не призваний на військову службу на підставі наказу начальника ТЦК та СП та не зарахований до списків особового складу військової частини, право на відстрочку від призову на військову службу?
  • коли військовозобов`язаний набуває правового статусу військовослужбовця?

Електронне бронювання працівників через застосунок «Дія»- найочікуваніший сервіс для роботодавців – керівників критично важливих підприємств, який став доступним у липні 2024 та значно спростив процедуру бронювання.

Під час бронювання через портал «Дія» Міністерство економіки України не ухвалює рішення про бронювання військовозобов’язаного, отже, витягу з такого наказу немає.

Відтепер роботодавцям не потрібно надсилати до ТЦК та СП, у якому військовозобов’язані працівники перебувають на військовому обліку, витяг з рішення Міністерство економіки України про бронювання військовозобов’язаних та повідомлення про їх бронювання.

Наразі в «Дії» відсутня функція щодо отримання витягу про бронювання натомість роботодавець отримує результат бронювання за поданим списком працівників зі статусом «заброньованих».

Так, у разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка (пункт 19 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2024 № 650).

Водночас невирішеним залишається питання, що робити тим військовозобов`язаним, кого в день подачі на бронювання або отримання сповіщення про бронювання, постановою ВЛК визнано придатним, вручено мобілізаційне розпорядження та чи має такий військовозобов`язаний право на відстрочку.

Так, п. 56 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16.95.2024 р. №560 встановлено, що відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до вимог п. п. 82, 83 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року №560, призов громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період оформляється наказом керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, командира військової частини, керівника розвідувального органу або визначеного ним керівника відповідного підрозділу, керівника Центрального управління або регіонального органу СБУ.

Наказ про призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації, на особливий період видається керівником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки в день відправки військової команди до військових частин (установ) у разі призову резервістів командиром військової частини, резервістів та військовозобов’язаних керівником розвідувального органу або визначеного ним керівником відповідного підрозділу розвідувального органу, керівником Центрального управління або регіонального органу СБУ.

Командири військових частин у строк не більше семи днів надсилають на адресу районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем військового обліку резервіста витяг із наказу про його призов на військову службу під час мобілізації, на особливий період та зарахування до списків військової частини.

Тобто, реалізація права на відстрочку військовозобов`язаним чи резервістом, можлива до моменту набуття статусу військовослужбовця та прийняття начальником ТЦК та СП наказу про призову на військову службу.

Наразі відсутній висновок Верховного Суду щодо того, як діяти у випадку, коли особа заброньована особа була призвана на військову службу та проходить службу. Адже отримати відстрочку від призову на підставі ст. 23 Закону «Про військовий обов`язок і військову службу», у тому числі як заброньованій особі можна лише до моменту набуття статусу військовослужбовця, а після зарахування до особового складу військової частини, особа вже не в змозі подати заяву про відстрочку, навіть якщо є для цього підстави.

Частиною 8 ст. 1 Закону України «Про військовий обовʼязок та військову службу» встановлено, що громадяни України поділяються, у тому числі на такі категорії:

  • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
  • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

Відповідно до п.4 ч.1 та абз.1 ч.3 ст.24 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» початком проходження військової служби вважається є, зокрема, день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Організація і порядок обліку військовослужбовців та працівників (далі - особовий склад) в органах військового управління, з’єднаннях, військових частинах регулюється Інструкцією з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 15.09.2022 р. № 280.

Відповідно до пунктів 1, 3 Розділу XII зазначеної Інструкції військовослужбовці військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період зараховуються в день прибуття до списків особового складу військової частини.

Первинне призначення на посади військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, а також призначення (переміщення) військовослужбовців, які перебувають на військовій службі, відповідно до їх мобілізаційного призначення за мобілізаційним планом, здійснюються наказом командира військової частини по стройовій частині до закінчення заходів відмобілізування незалежно від номенклатури посад для призначення.

Пунктом 14 Розділу II Інструкції № 280 встановлено, що зарахування до списків особового складу військової частини прибулого особового складу (або прийому на роботу працівників) здійснюється наказом по стройовій частині у день їх прибуття (прийому на роботу) до військової частини.

Разом з тим, зарахування до штату військової частини та виключення з нього здійснюється наказами по стройовій частині відповідної військової частини. Зарахування здійснюється не на власний розсуд, а на підставі іменних списків команд, які надходять від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Відтак, статус військовослужбовця набуває військовозобов`язаний, призваний на військову службу та відправлений у військову частину на підставі іменних списків команд, які надходять від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Суперечливість в трактуванні зазначених норм призводить до того, що в день відправки військовозобов`язаного до навчального центру військової частини відмовляють у наданні можливості скористатися правом на відстрочку як заброньованому працівнику за відсутності відомостей про бронювання в застосунку «Резерв+». Водночас така особа ще не є військовослужбовцем за відсутності зазначеного наказу.

З викладеного слідує, що у випадку відправки військовозобов`язаного до навчального центру військової частини в день вручення мобілізаційного розпорядження, проте до прийняття начальником ТЦК та СП наказу про призов на військову службу, така особа ще не набула статусу військовослужбовця.

Відповідно, такий військовозобов`язаний є особою, яка в розумінні п.1. ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» має право на відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та воєнний час як заброньована. Така відстрочка не потребує подачі заяви до ТЦК та СП, оскільки відомості про бронювання автоматично вносяться до Реєстру призовників, військовозобов`язаних резервістів з порталу «Дія».

Як наслідок, мобілізаційне розпорядження, наказ начальника ТЦК та СП «Про призов військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації» в частині призову та направлення для проходження військової служби під час мобілізації військовозобов`язаного в особливий період та наказ командира військової частини про зарахування такого військовозобов`язаного до особового складу військової частини можуть бути оскаржені в суді.