Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2016, 11:49

Умный в гору не пойдет…

Доктор технічних наук, професор

Все чаще думаю о том, что мы взбираемся на гору с названием нет-нет, не ”Нараяма” (гора в Японии, на вершину которой отвозили стариков для завершения жизни), а “Устойчивое развитие”, не имея ни знаний, ни опыта в устойчивом скалолазании - реформирова

Все чаще думаю о том, что  мы взбираемся на  гору с названиемнет-нет, не ”Нараяма” (гора в Японии, на вершину которой отвозили стариков длязавершения жизни), а  “Устойчивоеразвитие”, не имея ни знаний, ни опыта в устойчивом скалолазании - реформировании страны, ни  хорошейамуниции, ни  способного справиться сэтой задачей кадрового потенциала-  скалолазов.  Вот и появляются   варяги – скалолазы из Грузии, Прибалтики,Польши, даже США. Так же быстро, как появляются, они сходят с дистанции, идорога  на вершину снова свободна. Первыйубедился в порочности этого пути еще покойный А.Зинченко. От безысходности  современныеидеологи реформ подсовывают все новые и новые ложные цели, чтобы хоть чем-тозаполнить  пустую дорогу – люстрация, деолигархизация,антикоррупция,  декоммунизация, деофшоризация,субсидизация и т.п. Обратите внимание –сплошные отрицания чего-то. Иногда оправданные, чаще – не очень…

 Не собираюсь  писать много об этих  ложных целях – задачах. Замечу только,что  люстрировать  можно большинство  нынешних  функционеров, так или иначе  сотрудничавших с предыдущими “злочинными владами”,олигархов хорошо бы лучше заставить работать на страну, а не только очищать ее бюджет и  переправлятьденьги в свои карманы. Коррупцию   почти никомув мире не удалось победить. Нам тоже, если и удастся, то очень нескоро,ибо  она, родимая, является сегодня едвали не единственным  методомуправления  нашей  экономикой, да  и, вообще, всей страной. А в этом случае, какзнает любой бизнесмен, врага нужно сделать другом, партнером.  И коррупцию хорошо бы использовать, запрячь втелегу реформирования страны, а не бороться с ней, озадачив решением  этой задачи половину трудового населениястраны. А вторую половину населения не стоит занимать  придуманной не очень дальновидными чиновниками субсидизацией, которая вот-вот  сомкнется, если еще не сомкнулась,  с победно  шествующей по странекоррупцией.

Много писал в этом блоге  о причинах неудач реформирования ипытался  рассказать, что можно было бы,опираясь на современную науку,   сделать, чтобы избежать  дальнейшего бессмысленного  бега по кругу.  Знаем, ведь, о том, что загнанных лошадейпристреливают, не правда ли…  Кто незнает, тому нужно съездить на Восток, и там понять, что, если бы  страна всерьез занималась реформированием, ане   разговорами о нем и попутно борьбойс ложными целями, не началась бы кровопролитная война в Донбассе.

Итак, прямое восхождение  по горе реформ явно не  удалось. Боюсь, что  для этого и сейчаснедостает  кадров и амуниции. Видимо, придется  двигаться обходными путями. Это будет ибыстрее, и вернее.  Может,  все же начать не с поиска  реформаторскихкадров  среди грузинских учителей илипольских музыкантов и коррупционеров, а  обучитьили доучить своих  специалистов? 

Насчет “обучить” – это сложная задача. Поверьте,сегодняшняя высшая школа не мотивирована на это.Последниезаконы  о высшем образовании даже неупоминают  о том, что  специалист должен быть  готов к  работе в стране с совершенно  инойсистемой  экономики – рыночной.  Чтобы восстановить экономику, разрушенные промышленныепредприятия недостаточно просто восстановить. Они не только разрушеныфизически, но и морально устарели, и поэтому не станут конкурентоспособными,ибо мир за четверть века, пока мы боролись с ложными целями и решали  придуманные нашими коррупционерами задачи,   ушелдалеко вперед. Необходимо  вложить в этипредприятия совершенно новые, инновационные решения, которые обязаны придумать или найти наши специалисты. Для этого они должны бытьсовершенно другими -  целеустремленными,креативными, хорошо  информированными,теоретически подготовленными.  А это – непростаязадача, для этого нужно многое знать и уметь того, чему не учат в сегодняшнейвысшей школе. Все мои попытки заинтересовать этой,  отнюдь не придуманной иложной задачей,  наше МОНУ   пока не увенчались с успехом.  Но оказалось, что многое можно сделать,обходя  очередную преграду - МОНУ   в рамках действующего  законодательства и не  вступая в лишние контакты с образовательнымичиновниками.

Чему и как  надо учить, и  мы уже сегодня учим студентов - механиков  на  нашей профилирующей кафедре,можно понять из нижеприведенного обращения  к   будущим абитуриентам, которое мы сейчас  готовимся рассылать  по школам и другимучебным заведениям. Это пока черновой вариант, и я буду благодарен  за предложения и замечания по содержанию и стилю  этого обращения.  Проблема в другом. Какзаинтересовать ребят  возможностями статьнужными и полезными нашей стране высококвалифицированными специалистами (уж не знаю, как теперь их называть,ибо процесс уничтожения инженеров в технических вузах мы успешно завершаем, а будущие магистры и бакалавры  не этим озадачены)?

И еще одну  проблему мыпытаемся параллельно решить – организовать подготовку  специалистов, необходимых для технологического перевооружения экономики страны уровня,за счет   выпускников  прошлых лет, предпринимателей  среднего и малого бизнеса, демобилизованныхвоинов АТО  путем их  переподготовки, доучивания ипереучивания.  Распространившиеся сейчасв огромном количестве тренинговые фирмы для этого  чаще всего не подходят, ибо никто неконтролирует качество  обучения в них.Это – отдельный разговор, пока поверьте на слово. Пока мы  возобновляем для этого деятельностьПриднепровского центра чистых производств с 25 – летним опытом работы в этомнаправлении (в том числе, по украинско – американской программе  подготовки предпринимателей “Bizpro”), входившего в сетьподобных центров  в UNIDO/ UNEP.

Итак, прочтите  обращение к будущим абитуриентам. Приглашаюк  обсуждению  проблемы на страницах Фейсбука, ибо администрация  Лиги все никак не решится вернуть   возможность обратной связи  между читателем  и блогером  на страницы сайта.

Розмованачистоту. Юначе! З тобою розмовляє одна  з найстаріших профілюючих  кафедр Українського державногохіміко-технологічного університету – кафедра Обладнання хімічних  виробництв, яка нещодавно  відмітила свій 75 – річний ювілей, щоброзповісти  про твої нові  можливості, що ти отримаєш, якщо при виборімайбутньої професії  зупинишся на напрямупідготовки  113 “Галузеве машинобудування”  спеціальності  “Обладнання хімічнихвиробництв та підприємств будівельніх матеріалів”.

Ми впевнені, що ніхто не приходитиме  в наш навчальний заклад тільки за "базоюданих". Гугл відчинив усі бібліотеки світу, та у нас  є не тільки можливості широкого використання  його та інших можливостей Інтернету вкомп’ютерних залах, читальнях наших бібліотек та у оздоблених Інтернетом   кімнатах наших сучасних гуртожитків. Мивпевнені, що ніхто з  вас не приходитимев наш навчальний заклад за розвагами, хоча наші студенти – часто  найкращі в місті за  КВК та самодіяльністю. Іне кращий в  Дніпрі  спортивний комплекс та чудова база відпочинкуна Самарі приваблять вас. До нас не слід також приходити в пошуках  можливостімати після закінчення навчання  стабільнуроботу, бо стабільна робота - ознака невдахи. А в умовах ринкової економіки,розтрощених  підприємств,  зруйнованих війною осель країна потребуєзовсім інших спеціалістів ніж ті наші учні, що ще не так давно керували підприємствами реальної економіки по всьому бувшому СРСР.

Ми впевнені, що ви  прийдете вчитися до нас, перед усім,  щоб навчитисямислити і розуміти. Це зробити  найкраще у наших вчених - професіоналів, щопрожили  велике, карколомне, але цікавежиття. Це - наче вчитися іноземній мові прямо в її  носія. Зрозуміло, що професіонал зможе навчити, як потрібно оперувати даними,щоб отримувати конкретний необхідний результат. Та дані доступні всім, а отвміння створити з них нове надано не кожному. Потрібна нова здібність –створювати нові ефективні рішення, а це вже винахідництво. Ми зможемо і тебенавчити винахідництву, бо  маємо більшніж 500 винаходів та  використалидля  їх створення принципово  нову методику творчості (не боротьбу зпротиріччями у  технічній системі,  а створення так званої синергетичної гармонії, між її елементами).

Ми могли б і далі розповідати про нашгуртожиток , де живуть по двоє в одній кімнаті, а кожна кімната має всенеобхідне для проживання. Ми б могли розповісти про нашу велику бібліотеку іпросто веселе студентське життя. Але це є і в інших, воно, як кажутьпрограмісти, є «налаштування за мовчанням».

Натомість хочемо розповісти, тобі друже,про те, чого немає більше ні у кого ні в нашому, ні в більшості інших  університетів. Цікаво? Тоді читай!

Наша кафедра готує спеціалістів –механіків  достатньо широкого профілю (нетільки для хімічної промисловості) за міжнародними інноваційними методаминавчання. Ми не тільки даємо базові знання, але й вчимо як їх застосовуватидля  технологічного перетворення реальноїекономіки нашої країни з метою перевести її на рейки сталого розвитку,  та як формувати свій власний, унікальний досвід.

Ми застосовуємо в навчанні останнідосягнення в освітній галузі. Це дозволило розробити навчальну програму, якавикористовує та  доповнює раніше отриманізнання та  розширює кругозір. Так було іраніше, але сьогодні настали інші часи, з’явилися нові потреби  у суспільства і відкрилися нові можливості,які ми одразу почали впроваджувати.

На сьогоднішній день, в умовах кризи,потрібні думаючі фахівці. Тому з використанням успішного досвіду закордоннихколег та власних розробок нами була розроблена та вперше в Україні введена у  навчання система коучингу. Тобто ми переробилиспецкурси так, що навчаємо студентів на реальних об’єктах.

Якіце спеціальні курси?

Інженерно-технологічнийбізнес – новина в Україні,  якає  нашою власною розробкою і  відрізняється принципово новим підходом допідготовки спеціалістів. В цьому курсі ти познайомишся з такими кориснимиінструментами модернізації економіки України як Концепція сталого розвитку,котра стала національною ідеєю майже для всіх країн світу, на жаль, крім нашоїкраїни,  дізнаєшся яку роль  у сталому розвитку відіграє один з йогоголовних  засобів реформування економіки- індустріальний та запропонований нашими вченими  аграрно-індустріальний симбіоз, а такожзрозумієш,  яке місце у цьому напрямкурозвитку відіграють такі методи як системний аналіз та синергетика - наука прогармонію техніки. Спецкурс розвиває навички ведення бізнесу. Такий тип бізнесуне є спекулятивним, це реальний бізнес з застосуванням нових технологій таобладнання для  виробництва новоїпродукції.

Оптимізаціятехнічних систем – тут  ти відкриєш, що існують методи оптимізаціївиробничих процесів  без високоїматематики, бо в практиці спеціалісти користуються лише дієвими прикладнимиметодами. Розроблений нами підхід в сфері оптимізації дав на кафедру більше ніж500 патентів, частина з яких визнані за кордоном (США, Франція, Японія, Росія,Індія, Ізраїль).

Глибокаочистка речовин – дуже важлива галузь сучасної академічної науки та сучасноїтехніки. Цей курс розповідає про сучасні та інноваційні методи добуванняречовин високого та надвисокого ступеню чистоти. Деякі з нових методів єрозробкою нашою кафедри та визнані в країнах НАТО і знайшли своє застосуванняна реальних підприємствах. Нашими розробками користуються в областяхнанотехнологій, мікроелектроніки, військової промисловості та при виробництвікомпозитних матеріалів у тому числі і для космічних міжнародних місій. Іпридумали їх такі ж самі вчорашні студенти та абітурієнти, яким зараз є ти.

Також ми з гордістю можемо сказати, щосеред наших випускників є навіть чесні мільйонери. Не дивуйтесь, наука дає можливість забезпечити себе, якщонею правильно користуватися. Цьому мистецтву ти навчишся на наших спецкурсах.Це мистецтво зветься проектний менеджмент.Вміти грамотно користуватися знаннями, вміннями та технологіями є однією ізосновних навичок сучасного інженера. Проектний менеджмент відкриває в Українібагато можливостей, тому, можливо, наступним мільйонером станеш саме ти? А ми,зі своєї сторони, допоможемо отримати необхідні для цього знання та навчимоними правильно користуватися.

Чи важко і багато потрібно зробити ізнати, щоб, не переступаючи закон, стати чесним мільйонером. Відверто кажучи,чимало. Перш за все, треба зробити все,  від тебе залежне, щоб не йти в найми і навітьв рабство до роботодавця. Треба стати незалежною самодостатньою людиною. Цезалежить, перш за все, від тебе самого. Але цього замало. Необхідно багато чомунавчитися: освоїти концепцію сталого розвитку та оволодіти засобами і методамиїї реалізації, навчитися системному аналізу разом з його синергетичним підходомі освоїти теорію і методи оптимізації технічних систем, розібратися з теорієюприйняття оптимальних рішень, опанувати проектним, інноваційним та інвестиційнимменеджментом, режимно - технологічними та апаратурно - конструктивними методамиоптимізації. Це, в основному, головне, це майже все ... Важко, так.Безсумнівно! Цьому не вчать в інших університетах. Але всьому цьому тебенавчимо ми і допоможемо тобі стати незалежнимпідприємцем, володарем своєї справи. І тоді ти зможеш стати чесниммільйонером. Успіху тобі!

Страшно? Ні, насправді це дуже цікаво.Тому ми чекаємо на тебе, щоб допомогти знайти себе у цьому світі.

Останні записи