Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2013, 19:22

Захист прав людини: про ідеї, символи та дати

Директор АО "Адвокатська фірма "АКТІО"

Не проведення майстер-класів юристів, не презентація досягнень правової думки й не спільні круглі столи представників державних органів, адвокатів та громадськості є запорукою становлення правової державі. Правовою стане лише та держава, в якій на практиці

10 грудня 2013 року світова спільнотасвяткуватиме 65-ту річницю прийняття Загальної декларації прав людини, яка була проголошен а Генеральною Асамблеєю ООН 10.12.1948 . Власне саме таким єсередній вік статистичного покоління людства, але ідея рівн их прав для всіх , що не залежать віднаціональності, мови, майнового стану та світогляду людини, все ще актуальна йдотепер.

Не менш символічним є й те, щорівно 50 років назад Мартін Лютер Кінгочолив демонстрацію за громадянські права «Марш на Вашингтон», де він виголосивсвою знамениту промову «У мене є мрія»(«I Have a Dream») на сходах Меморіалу Лінкольна. Під час промовипрозвучали, можливо, найбільш відомі його слова: «У мене є мрія, що одного разучетверо моїх дітей житимуть в країні, де їх будуть судити не за кольором їх шкіри,а за змістом їх характеру». Півстоліття потому, в грудні 2013 року в Україні проходить свій «Марш на Київ», учасникиякого, зібравшись на Майдані Незалежності, також звертають увагу чиновників тасвітової спільноти на захист основоположних конституційних прав та свободгромадян, в тому числі й на справедливий судовий захист…

Сьогодні, 9 грудня 2013року Міністр юстиції України ОленаЛукаш привітала громадян нашої держави із відкриттям черговогоВсеукраїнського тижня права та Міжнародним Днем прав людини, до якого іприурочено цей Тиждень. «Цей Тиждень –добра нагода нагадати про постійну потребу удосконалення механізмів захиступрав людини. Адже дотримання та захист прав людини є ознакою правової держави»,- говориться у привітанні очільника Мінюсту. І це дійсно так. До речі,аналогічні заходи проводяться не лише в Україні. Для прикладу, в Німеччині нарівні федеральних земель проводиться «Тиждень юстиції» ( Woche der Justiz ) – комплексправоосвітніх заходів у формі дня відкритих дверей судів і безоплатнихконсультацій. Та й у СШАщороку відзнача ють «День права» (Day Law): проводяться правові заходи, спрямовані на популяризаціюправових знань, підвищення поваги до права. Але не проведеннямайстер-класів юристів, не презентація досягнень правової думки й не спільнікруглі столи представників державних органів, адвокатів та громадськості єзапорукою становлення правової державі. Хоча й всі ці способи та методи також єдуже важливими. Головне – в реалізації цих принципів.

Останнім часом,говорячи про захист прав людини, багато хто з юристів та державних діячівповторюють відомий вислів Віктора Гюгопро те, що «є щось сильніше, аніжвійсько, сильніше всього на світі – це ідея, час якої настав». Ці слова В. Гюгой справді дуже пасують основній ідеї Всеукраїнського тижня права як відповідіна виклик часу – усвідомлення цінності права, необхідності поваги до нього якоснови подальшої розбудови правової України. Проте не слід забувати йслова іншого велик ого гуманіст а та філософ а ХХ століття Рон а Хаббард а , який сказав: «Правалюдини повинні стати реальністю, а не ідеалістичною мрією». Власне в цьому йполягає основна мета діяльності кожного правника, не залежно від його сферидіяльності, ким би він не був – адвокатом, юрисконсультом, нотаріусом чидержавним виконавцем.

65 років назад з’явився перший теоретичнийдосвід колективної розробки універсального документа з прав людини. Сьогоднінастав час колективної практичної реалізації цих прав. Ухилення від цьогообов’язку ані держави, ані громадян не допустиме! Бо саме від нас великою мірою залежить становлення України як демократичноїєвропейської держави, в якій надійно гарантований захист політичних,соціально-економічних та особистих прав і свобод людини й громадянина.Тож спробуємо разом, і громадяни, іоргани державної влади, своєю працею та професійною діяльністю утверджуватиповагу до права і стояти на сторожі законності, бути гарантом прав і свободлюдини і громадянина.

Останні записи