Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.07.2017, 11:26

M&A: кадрові ризики або чому поглинання не виправдовують очікування

Корпоративна безпека та детективна діяльність

За даними M&A Ukraine Database кількість угод M&A в 2016 році збільшилась майже в 2,5 рази до 84 у порівнянні з попереднім роком. Найбільша кількість угод злиття та поглинання у секторах банківських послуг, будівництва та нерухомості і АПК.

Розширені плани, каскадні презентації,постійні наради… Здається, все готове і поглинання пройде успішно: правовийаудит проведений, дозвільні документи отримані, фінансовий аналіз успішний. 

Чому поглинання? Тому що все, щоде-юре підпадає під ознаки злиття чи приєднання по факту є поглинанням, адже, вбудь-якому випадку, одна компанія досягає контролю над іншою. 

Та чивраховується така складова, як людський ресурс? В компаніях, де процесиподібного роду є частим явищем – скоріше за все, що так. Створена проектнагрупа, на основі попереднього досвіду, в карту ризиків включає і кадрові. Таякщо говорити про вітчизняні галузі, а на фоні світового ринку M&A це всього лиш 0,09%, то кількість поглинань незначна. Коротка статистика: за даними M&A Ukraine Databaseкількість угод M&A в 2016 році збільшилась майже в 2,5рази до 84 у порівнянні з 2015 роком. Найбільша кількість угод злиття тапоглинання у секторах банківських послуг, будівництва та нерухомості і АПК. 
Прослідковується декілька типових кадрових ризиків. 
  
1.Примусовезвільнення частини співробітників
- тягне за собою незадоволення і особисту образу. Такенезадоволення може обернутися зверненням в правоохоронні та контролюючі органи,причому з вказанням конкретних прогалин у бухобліку, виробництві і т.д. 

- активізуються конкуренти, які скористаються можливістю отримати,раніше недоступну, інформацію про бізнес-процеси, ноу-хау компанії шляхомпрямого випитування в колишніх співробітників; 

- процедура звільнення. На сьогоднішній день в переважнійбільшості компаній є HR - и, якізаймаються підбором, залученням, вербовкою персоналу, але..! відсутніспеціалісти з кадрової роботи.  Це, всвою чергу, призводить до помилок під час звільнення в частині недотриманняпроцедури звільнення. За статистикою, більш ніж в 60 відсотках випадків позовівщодо незаконного звільнення, суди стають на бік співробітників: поновлюють їхна роботі, зобов’язують роботодавця виплатити заробітну плату за період т.з.вимушеного прогулу та моральну шкоду. Непрогнозовані витрати та репутаційніризики як наслідок. 

- рідше, але мають місце випадки, коли співробітники, володіючиінсайдерською інформацією, намагаються шантажувати власників чи директорів. Цетеж потрібно враховувати. 
  
Рішення – звільняти уміло. Чіткого застосування трудовогозаконодавства замало. Важливо максимально зменшити відсоток незадоволенихпрацівників. При умілому підході це зробити не важко, навіть у випадку значноїкількості. 
  
2.Самостійнізвільнення або «втеча» співробітників. 
- слухи, викривлене сприйняття публічної позиції компанії,небажання приймати участь у переатестації, страх перед невідомим. Все це єпідґрунтям для неконтрольованого звільнення багатьох, в тому числі ключових, працівників. 
  
Рішення – 1) повинна бути вибудована належна комунікація зперсоналом, проведена роз’яснювальна робота. В протилежному випадку,відсутність інформації про завтрашній день, співробітники заполонять своїмиздогадами. 2) формувати кадровий резерв. 
  
3.Внутрішньокорпоративнівійни. 
- співробітники, переважно рівня ТОП-менеджменту, розуміють, щоможуть залишити не всіх. Тому, за рахунок дискредитації, в т.ч. й черезправоохоронні органи, намагаються усунути конкурентів на займані посади.Страждають при цьому, як робочі процеси компаній так і самі менеджери. 
  
Рішення – 1)всебічна оцінка кожної нестандартної ситуації;2)комунікація з ТОПами. 
  
4.Різнікорпоративні культури. 
- чим більше вони різняться, тим більше буде протиріч у роботі.Цінності швидко не заміниш. В даному випадку потрібно враховувати ступіньризику. Якщо критичний – знати чим компенсувати. 
  
5.Відсутність чіткої стратегії після злиття чи поглинання. 
- немає повного і чіткого розуміння куди рухатись, не визначенамісія, конкретні цілі компанії, розгубленість як менеджерів так іспівробітників. Відповідно, виникне проблема, яких же співробітників залишати,по яких критеріях оцінювати, чи підходять вони компанії, тощо… 
  
Дані статистики свідчать про те, що78% загроз компанії – загрози від персоналу: недотримання регламентівінструкцій і прямий саботаж, необережність і прямий умисел, дрібні крадіжки ішахрайство в особливо великих, особисті образи та банальна корисливість. 
Останні записи