Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2013, 14:50

Чому Європейський суд з прав людини популярний серед українців

Керуючий партнер VSLitigation

Відповідь на питання: чому Україна є одним із лідерів за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини – для багатьох досить риторична.

Відповідь на питання:чому Україна є одним із лідерів за кількістю звернень до Європейського суду зправ людини – для багатьох досить риторична.

Перша і очевиднапричина- це недовіра до національної судової системи громадян України, яка, всвою чергу, викликана деструктивними процесами, що відбуваються в ній. Аджевідомо, що найбільш поширеними причинами скарг українських громадян до ЄСПЛ єпорушення саме їх права на справедливий судовий розгляд. І це досить прикра,регресивна ситуація, адже за останні десять років в Україні було зробленочимало цивілізованих кроків: створені можливості для звернення до ЄСПЛ нашихгромадян, суди почали використовувати в своїх рішеннях, постановах правові висновки,викладені в рішеннях ЄСПЛ.

Друга причина – ценабуття чималого досвіду звернень до ЄСПЛ українських юристів, збільшення їхобізнаності про можливості цього судового органу. Безумовно, це навітьпозитивний процес збереження довіри до правових інституцій в цілому, хоч ієвропейських.

Однак існуюче ставленнядо вітчизняних судів, це другорядне, порівняно з можливою тенденцією. Адже всебільше українських громадян, вже навіть на стадії прийняття ними рішення провідстоювання своїх інтересів зазначають, що суд поза межами юрисдикції Україниєдина можливість справедливого розгляду.

Що стосуєтьсяневиконання рішень ЄСПЛ, то як відомо і тут Україна займає лідерські позиції ванти рейтингу. Зі змінами національного законодавств, ситуація не покращується.

Збільшення кількостірозчарованих в національних судах людей, невиконання Україною рішень ЄСПЛзакладає підґрунтя для зростання негативного відношення до української судовоїсистеми в цілому, підґрунтя, яке вкрай складно буде змінювати.


Тому маю надію, що загальнимизусиллями, всіма можливими правовими шляхами, використовуючи достатній для змінвисокий професійний рівень суддів, учасників судового процесу, всіхзацікавлених осіб зазначена тенденція почне рух в зворотному напрямку.
Останні записи