Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2015, 13:13

Як Комітет правосуддя ігнорує проблеми кандидатів суддівського резерву

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Верховна рада продовжує ігнорувати реальні проблеми судової системи, які виникли не сьогодні і, навіть, не вчора, а через системну бездіяльність влади – вже більше року тому. Мова йде про долю кандидатів на посаду судді, що перебувають у кадровому резерві

Верховнарада продовжує ігнорувати реальні проблеми судової системи, які виникли несьогодні і, навіть, не вчора, а через системну бездіяльність влади – вже більше року тому. Мова йде продолю кандидатів на посаду судді, що перебувають у кадровому резерві , яка до сих пір не вирішена .

Не такдавно я писав про цю проблему - 12 листопада у 610 кандидатів на суддівськіпосади завершився 3-річний термін перебування у резерві.

Тобто, для того, щоб стати суддею повторно,їм потрібно буде знову проходити кваліфікаційне оцінювання. Фактично, ці людивитратили мінімум 1,5 роки для того, щоб здати іспити і потрапити до кадровогорезерву. І ще 3 роки чекали свого призначення Президентом України. Але так і недочекалися.

Така ситуація виникла тому, що більше року немогли працювати ВККСУ та Вища рада юстиції – органи, відповідальні за кадровий відбіркандидатів в судовій системі.

Цю проблему можливо було б вирішити – у Верховній Раді зареєстровано два проектизаконів - 2429а та 2429а-1 , прийняття яких дозволить продовжити строк перебування у резерві цихкандидатів. І самі « резервісти » неодноразово звертались до парламенту тапросили народних депутатів прийняти будь-який з цих проектів закону.

Однак наші народні обранці, які так показовопереймаються долею суддів та судовою реформою, це питання навмисно ігнорують.При чому ігнорує профільний Комітет з питань правової політики та правосуддя обидва проекти включені до порядку денногоцій сесії ВРУ, однак жоден із законопроектів досі не розглядався на засіданняхГоловного Комітету для їх підготовки до першого читання. Без цього проекти неможуть бути внесені в сесійну залу. Хоча 30-денний строк для їх розглядуКомітетом вже давно минув.

16листопада на засіданні кваліфікаційної палати ВККСУ було ухвалено компромісне ідуже зважене рішення – члени Комісії вирішили відкласти питання про виключенняз резерву кандидатів до прийняття парламентом рішення з цих законопроектів.

Натомістьактив « резервістів » вчергове звернувся до голови Комітетуіз відкритим листом і просить нарешті втрутитись в ситуацію. Під цим зверненнямпідписались майже півсотні кандидатів резерву.

Причому, резервісти нагадали голові Комітету, про те, що під час голосуваннязакону « Про забезпечення права на справедливий суд » Верховна Рада зробила виключення тапродовжила термін перебування у резерві для 11 кандидатів на посаду судді зпершого добору. Хоча початково продовжити термін перебування у доборі мали бвсім кандидатам на посаду судді, а таких сьогодні, нагадаю, понад  1100 осіб.

Кандидати резерву також просять запросити їхна засідання Комітету, на якому будуть обговорюватися законопроекти 2429а та 2429а-1.         

Цікаво, чи готові народні депутати вислухатипозицію «резервістів» щодо цих проектів? Та чи готовий до зустрічі його голова ?

P . S. . Від себе додам, що ситуація із «резервістами» та повнеігнорування Комітетом та народними депутатами проблем понад 600 осіб, якіпройшли прозору процедуру відбору та витратили 4-5 років для того, щоб статикандидатами.

Додам також, що ц е був перший вУкраїні прозорий конкурс суддів, який проходив за новою процедурою - складання кваліфікаційних іспитів. Вона була високо оцінена провідними вітчизняними таміжнародними експертами, зокрема експертами Центру суддівських студій та представникамипроекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Україна: справедливеправосуддя”. Які не т ільки надавалипідтримку ВККСУ в розробці тестових завдань для кандидатів, але і безпосередньо були присутніми під час анонімноготестування та кваліфікаційних іспитів кандидатів . 

Втім парламент їх проблеми ігнорує.

Після такої поведінки народних депутатів, при чомудепутатів профільного комітету, відповідального за правосуддя, в се менше віри у те, що ця Верховна Радаспроможна провести справжню судову реформу.

Із таким відношенням до судової галузі та її проблем, шансина це виглядають примарними.

Повний текст листа кандидатів резерву можна продивитись тут.

 

Останні записи