Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.11.2015, 11:49

Українські судді звинуватили Голову ВРУ в порушенні Конституції

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Днями голова парламенту та 33 народні депутати, всі - члени комітету з питань правової політики і правосуддя отримають дуже цікавого листа, можна сказати - сенсаційного. В ньому українські судді чи не вперше заявили те, що насправді думають про судову рефо

Днями голова парламенту та 33 народні депутати, всі- члени комітету з питань правової політики і правосуддя отримають дужецікавого листа. Я би навіть сказав сенсаційного. Так в ньому українські суддізвинуватили голову парламенту Володимира Гройсмана в порушенні Конституції та політичномутиску, а також натякнули на наміри скаржитись в ЄСПЛ.

Ця подія заслуговує на окрему увагу, адже вперше зароки незалежності в українських суддів, ймовірно, урвався терпець. Їм набридлослухати нападки депутатів, а також постійний потік популізму під соусом реформ.#звільнитивсіх – один з таких.

Не стаючи на бік жодної зі сторін, наведу декількатез з тексту листа.

Причиною для його написання стала заява головипарламенту про наміри обрати 800 суддів «на відкритому конкурсі».

Що вона означає на практиці? Фактично, голова ВРУзакликає народних депутатів не призначати на безстроковий термін понад 500українських суддів, які чекають цього призначення більше року. Тобто –звільнити без причини.

Судді висловили все, що вони думають з цього приводу-і про голову парламенту, і про народних депутатів загалом. Ну з звісно, ізсуддівською точністю пояснили голові Верховної Ради, скільки статей і якихміжнародних конвенцій він порушує, роблячи такі заяви.  

Таким чином дали зрозуміти, що якщо парламентперейде від розмов до дій, то це із легкістю дозволить суддям виграти справу вЄСПЛ.

І Голові Парламенту, і народним депутатам нагадали,що судова влада – це окрема, незалежна гілка влади.

Найбільше «дісталось» Володимиру Гройсману, аджейого українські судді прямо звинуватили у політичному тиску. Далі наведу кількацитат із самого листа, вони є більш ніж красномовними:

«Варто констатувати, щовищевказаний публічний виступ В. Гройсмана мав на меті не проведення системнихдемократичних змін в судовій системі, а мав лише на меті намагання впливу наприйняття усім депутатським корпусом Верховної Ради України саме рішення щодоне обрання безстроково усіх кандидатів на посади суддів, матеріали відноснояких на даний час перебувають на розгляді у Верховній Раді України.

Публічні висловлюванняГолови Верховної Ради України не лише прямо суперечать рекомендаціямєвропейських інституцій, але й створюють додаткові передумови за яких неможливонеупереджено вирішити професійні долі сотень кандидатів добре підготовленихпрофесійних суддів із незаплямованою репутацією та п’ятирічним досвідом роботидо обрання їх безстроково» ,- прямо пишуть судді.

Нагадали  Голові Парламенту й те, що вже більше року ВерховнаРада штучно не проводить призначення суддів. Ці постанови просто не вносятьсяна розгляд ВРУ. Вносяться лише вибіркові прізвища.

«Хочемо наголосити навибірковості такого підходу без чітко визначених та  однакових для всіх критеріїв, оскільки в травні2015 року Верховна Рада України за пропозицією та  наполяганням самого  Голови Верховної Ради України вибірковопроголосувала за обрання суддів безстроково матеріали щодо  яких знаходились у Верховній Раді України» , - йдеться у листі.

В ньому достатньо цікавих цитат.

Загалом судді просять народних депутатів непорушувати закон, врешті решт виконати свою конституційну функцію та призначитисуддів, які вже більше року цього очікують, очікують без якоїсь вагомоїпричини, не влаштовувати «експериментів» та врешті-решт призначити суддівбезстроково. А також не підтримувати законодавчу ініціативу пана Гройсмана щодооновлення суддівського корпусу таким шляхом.

Під листом підписались 45 українських суддів, щопредставляють всі регіони України та різних судових інстанцій. Середпідписантів є як судді загальних судів, так і господарських та адміністративнихсудів.

Цікаво буде почути відповідь голови Парламенту, а такожідеологів теми #звільнитивсіх. Щосьпідказує, що ця відповідь може бути надзвичайно бурхливою. 



 












Останні записи