Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2015, 13:19

Жити по-новому. Або як влада поховала зняття недоторканності депутатів

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Схоже, що ініціативу із зняття депутатської та суддівської недоторканості просто знов сховають до кращих часів - так само, як зараз "поховали" обіцяні зміни до закону про люстрацію

Ініційованийпрезидентом проект змін до Конституції...зник в архівах Верховної Ради. Таку, можнасказати, сенсаційну заяву зробив Петро Порошенко під час засідання Ради реформ.

Хочаще минулого тижня, глава держави висловлював переконання, що Верховна Рада щена поточній сесії проголосує в першому читанні ініційований ним законопроектпро скасування депутатської і суддівської недоторканності.

Глава держави мавна увазі законопроект №1776, для якого 30 червня оприлюднив свійвисновок Конституційний суд України. Не можна погодитись із висловлюваннямпрезидента про те, що КСУ дав позитивний висновок на подані ним зміни доКонституції в частині зняття недоторканості, адже  на відміну від, наприклад, проекту іздецентралізації, КСУ висловив зауваження до поданого Президентом документа. 

***

Нагадаю, щоКСУ не побачив обмежень прав і свобод людини, закріплених в Конституції унормі про зняття депутатської недоторканості, в той же час в до норм, щопропонують зняття суддівської недоторканості КСУ висловив ряд серйознихзауважень.

Зокрема КСУвиступив проти норми, яка відкриває можливість для арешту та притягнення суддідо відповідальності за «порушення присяги».

Конституційний судзвернув увагу на те, що визначення порушення присяги судді як підстави дляпритягнення його до юридичної відповідальності за діяння, вчинені узв’язку зі здійсненням правосуддя, не узгоджується з позицієюВенеціанської комісії.

Додам, щоексперти комісії "За демократію через право" неодноразово вказували, щопоняття «порушення присяги» є надто розпливчастим, а тому не можепозначати підставу для звільнення судді. 

Європейський судз прав людини також наголошував, що визначення порушення присяги як підставидля звільнення судді з посади дає можливість для надмірно широкого і неточноготлумачення цього поняття.

Цю норму, зважаючина зауваження КСУ, доцільно виключити із тексту проекту змін до Конституції. Іголосувати за проект закону в такій редакції не можна.

***

Крім того, післявисновку Конституційного суду Верховна Рада проголосувала постанову, якоюнадала депутатам строк для внесення поправок до тексту документа - до 25 серпня2015 року.

Ще у липні мизвертали увагу на те, що постанова в цій редакції фактично унеможливлює голосування за даний проект закону на сесії восени.

Голосування зміндо Конституції - це особлива процедура, і в разі внесення будь-яких правок дотексту документа, навіть при заміні коми, потрібен буде повторний висновокКонституційного суду України.

То ж у підсумкумаємо вже дві причини, чому парламент не зможе скасувати недоторканністьщонайменше до весни 2015 року - тобто наступної сесії Верховної Ради.

Тому главадержави лукавив, коли обіцяв попереднє схвалення законопроекту № 1776 цієїосені. Складно повірити в те, що Президент не знайомий із процедурою прийняттязмін до Основного Закону, гарантом якого він виступає.

***

Де-юре, голосування зацей проект змін до Конституції на поточній сесії практично неможливе – аж покисуб'єкти законодавчої ініціативи не внесуть правки. 

Де-факто: правкиуповноважений вносити або безпосередньо глава держави, або одночасно не менш як150 народних депутатів. 

Втім допрофільного комітету були внесені лише поодинокі поправки від деяких нардепів, аледля того, щоб поодинокі правки нардепів були поставлені на голосування всесійній залі, потрібні 150 підписів парламентарів.

Правки відПрезидента, який міг би врахувати зауваження КСУ, - відсутні. 

Що це означає?

Або заразпарламенту знов потрібно продовжувати строк внесення поправок до тексту проектузакону і змінювати розділ щодо обмеження імунітету суддів, можливо - виключатийого.

Або ж вноситиновий проект змін до Конституції, і починати процедуру його голосування...заново.

***

Зрозуміло, чомуправок немає від народних депутатів - парламентарі, попри палкі виступи з трибуниі заяви про те, що недоторканість їм не потрібна, не будуть ініціювати зняттясвого імунітету. Їх абсолютно влаштовує рішення Конституційного Суду  України.

Через спірнінорми щодо зняття недоторканості із суддів - весь проект не "пропустив"КСУ. Хоча, якби закон про зняття недоторканості нардепів був би внесений окремовід суддівської, вже сьогодні на шляху його прийняття не було б перешкод.

Заява главидержави про те, що законопроект десь "загубився", виглядає щонайменшедивною. Тому що загубити щось в "архівах" Верховної Ради простонеможливо.

Скоріше, це схожена підготовку суспільної думки до того, що зміни до Конституції прийняті небудуть. 

А ініціативу із зняття депутатської та суддівської недоторканостіпросто знов сховають до кращих часів - так само, як зараз "поховали" обіцянізміни до закону про люстрацію. 

 

 

Останні записи