Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2017, 13:31

Калічити дерево - "разруха в головах"

Бездумна вирубка, обрізання дерев і кущів продовжується. Дерева вирубують для "галочки" проведеного суботнику, зробленого "благоустрою". Покалічені дерева серед нас як примари без життя. Ще вчора дерево готувалось цвісти, а сьогодні - це обрубок.

Весна прийшла, дерева квітують, писанки готують, прибираютьподвір"я і сади.

В Україні десятиліттями йдуть за нашими традиціями, які неперестають хвилювати як  молоде поколінняукраїнців, так і іноземців з усього світу. 

"Вишиванки з орнаментами продовжують бути зірковим трендом вусьому світі" - констатувала дизайнерка Оксана Караванська на ювілейномуКиївському безпековому Форумі. 

Звідки береться той орнамент знає й мала дитина. Народні творціоспівували квітучу українську природу у піснях, віршах, малюнках, оповідках.

Природа виносить усі людські примхи на своїх плечах.

Чорнобиль випав з неба  -все одно вижило щось живе, як фенікс починає відроджуватися.

Зрубали дерева - виростуть нові. А чи виростуть ? Коливиростуть? 

Чому зрубали ? За що зрубали ?

Багато питань. Відповіді можна простежити в одному з прикладівпроведення бездумного "благоустрою" території, який відбуваєтьсяпоряд з меморіалом пам’яті загиблих учасників Чорнобильської катастрофи,новоствореного скверу, дитячого ігрового комплексу, дитячого садочку, школи.

Отже, минулого тижня, Головою Правління Житлово-будівельногокооперативу "Академічний-17" було розпочато так званий"благоустрій" території в ході якого під виглядом спилювання омел,були спиляні та обрубані абсолютно здорові дерева, які одразу були перетвореніна дрова (для зручності) і привласнені місцевими водіями незаконної стоянки, щопоряд.

Навіщо було обрубувати, калічити усе дерево, а не зрізати окремігілки ? Відповідь Голови Правління ЖБК  -" й так буде рости".

На питання, чи планує Голова ЖБК спилювати покалічені дереваповністю, щоб посадити нові сажанці, отримали чітку відповідь : "Ємешканці, які проти. Я не буду спилювати обрубані дерева й висаджувати нові. Цемоя принципова позиція !"

Як могла сформуватися така думка, та ще й стати принциповоюпозицією ?

Варто зазначити, що покалічені здорові дерева знаходилися близькодо незаконної автостоянки, деякі члени якої, час від часу, пропонують їїзбільшити за рахунок зелених насаджень навколо дитячого комплексу. Можливо, цестало передумовою формування "мысли" ?

Одна з мешканок, яка позиціонує себе як активіст, активновиказувала заперечення, що дерева ростуть навпроти її вікон на третьомуповерсі. Навіщо було калічити, рубати усе здорове дерево , замість однієї гілки? 

А що ж інші мешканці? Вони свого слова не могли сказати. Тому що,"благоустрій" обскубування дерев і кущів проходив у розпал робочогодня .

Поки свідомі громадяни працюють, роблять свій вклад в економікунашої країни, рухають реформи, у нас "є мешканці, які проти".  

На заклик однієї з небайдужих мам "Та що ж ви робите, у менедіти від такого плачуть, це ж як у рашистів ! ", у відповідь почула "так це жправильно ! нужно проводіть благоустрій".

"Пилите, Шура, пилите..."

А поки ніхто не зважає на те, що таким чином відбуваєтьсяпряме порушення чинного законодавства. Зокрема, Правилутримання зелених насаджень у населених пунктах України .

Відповідно, до п.п 9.1.12 Правил :

  Аварійне дерево – це дерево, яке може становити загрозу для життяі здоров’я пішоходів, транспортних засобів, пошкодити лінії електропередач,будівлі і споруди або перебуває у пошкодженому стані внаслідок снігопадів,вітролому, урагану та інших стихійних природних явищ чи за наявності гнилоїсерцевини стовбура, значної суховершинності, досягнення вікової межі.

НА ФОТО  ви можетепересвідчитися, що покалічені дерева були абсолютно здорові, не перебували впошкодженому стані, жодним чином нікому не загрожували ( і не погрожували) і немали гнилої серцевини, як їхні люди-палачі .

Кронування дерев – це обрізка зламаних, засихаючих гілок з метоюомолодження дерев, покращує не тільки внутрішній стан дерева, але і естетичнийвигляд. Кронування проводять з жовтня до квітня (після листопаду до початкуруху соку)!

Кронування застосовують також у випадках коли крона аварійна абонесе загрозу:

– крона дерева лежить на даху споруди;

– крона дерева заплутана в електричних лініях;

– крона дерева має велику парусність, що підвищує небезпекупадіння;

– якщо в кроні багато зламаних, гнилих і аварійних гілок.

Згідно з пунктом 9.1.11.3. омолоджувальне обрізання виконують лишеу дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почалавсихати, а ріст пагонів припинився. При цьому сильно вкорочують (на 1/2-3/4загальної довжини) старі гілки, залишаючи, якщо це можливо, одну-дві гілкидругого порядку. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох-трьохроків. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, асильне – зріз крони до основи скелетних гілок.

Здійснювати омолодження можна шляхом спилювання стовбурів дерев досамого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст кореневої порослі, зякої можна формувати одно- або багатостовбурове дерево.

  Чиварто повторюватися, що такі передумови були відсутні ? Показання до лікуваннябули відсутні ! Пригадується, що примусове лікування незгідних було фішкоюрадянського режиму.

  Отже, було   нівельовано будь-які законодавчі таморально-етичні норми !

Це не перше й не останнє подібне діяння, і не тількиу столиці України. Наприклад, м. Миколаїв,  м. Луцьк,  нещодавно"відзначилися" своїми власними схемами, "принциповимипозиціями" з проведення благоустрою, кронування дерев, які навіть зазагальними ознаками не підпадають не під одне обгрунтування проведення робіт звидалення, а по-суті, калічення дерев(http://lutsk.rayon.in.ua/topics/407-chi-pravilno-u-lutsku-kronuiut-dereva-i-kudi-divaiut-vidalenu-derevinu)

Дерева вже не повернеш. А примара Чорнобильськоїкатастрофи тепер буде не тільки у зоні відчуження, ці "пейзажі"будуть перед Вашим вікном.

 

Який Ваш вибір ?

Останні записи