Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2015, 11:54

Природа Холодного Яру, історична і культурна спадщина

Природа Холодного Яру, історична і культурна спадщина є сакральним місцем для всього українського народу. Його природа (ліси, яри, вікові дерева) охороняли наших дідів, які боролися за незалежну Україну.

Природа Холодного Яру,історична і культурна спадщина є сакральним місцем для всього українськогонароду. Його природа (ліси, яри, вікові дерева) охороняли наших дідів, якіборолися за незалежну Україну. Обов'язок і завдання сучасного поколіннязберегти на майбутнє ту природу, яка формувала ідентичність українськогонароду.

З метою охорони,збереження в природному стані унікального, цінного в науково-пізнавальному,культурному й історичному аспектах природного масиву, покращення екологічногостану регіону, відповідно до Указів Президента України «Про заходи щододальшого розвитку природно-заповідної справи в Україні» від 23.05.2005 №838, «Пророзширення мережі та територій національних природних парків та іншихприродно-заповідних об’єктів» від 01.12.2008 №1129/2008,Закону України «Про природно-заповідний фонд України», Закону України «Прозагальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на200-2015 роки», розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.02.2006 №70-р«Про схвалення Концепції Загальнодержавної програми розвитку заповідної справина період до 2020 року», Національної програми оздоровлення Дніпра таполіпшення якості питної води було оформлено необхідні документи для створенняв Чигиринському і Кам янському районах Черкаськоїобласті Національного природного парку «Холодний Яр».

Нажаль, місцеві жителівисловили недовіру тому, що створення парку змінить на краще життя односельців,і висловили нерозуміння, чому у сьогоднішній важкий час для країни посталопитання створення національного природного парку.

Аргументувати небажаннястворювати Національний природний парк тим, що не буде змоги вирубувати дереваі опалювати своє помешкання, - це найлегший шлях, і у той же час не направленийна майбутні перспективи, які  надає історико-культурні,природні особливості регіону. Спалювати дерева – це не єдиний інструментзабезпечення енергонезалежності району, регіону. Для вирішення цього питанняіснують інші можливості, наприклад впровадження використання відновлювальнихджерел енергії за прикладом пілотних проектів проведених ПРООН в Україні.

Як виявилось, останнішість років ігнорувалось проведення будь-якого інформування про альтернативніможливості території, які мають увійти до нацпарку. Людина має право на вибір,представники держави на місцях мають забезпечити реалізацію цього правапоширюючи інформацію про новітні механізми забезпечення енергонезалежності.

Держлісагенство України,у свою чергу, акцентує увагу на тому, що ДП «Кам’янський лісгосп», землі якогопропонуються до складу Національного природного парку здійснює відрахуванняобов’язкових платежів, сумлінно сплачує податки до державного та місцевогобюджетів. Водночас необхідно розуміти, що це зобов’язання, свого роду фундаментподальшої успішної роботи, а не особливе досягнення. Особливість земель, якімають ввійти до Національного природного парку «Холодний Яр» не в тому, що вониє частиною лісгоспу та мисливських угідь. Особливість Холодного Яру – це історичнаі культурна спадщина земель, які є сакральним місцем для всього українськогонароду.

Створення Національногоприродного парку "Холодний Яр" - це ще одна можливість розвивати "зелений туризм", залучатинові інвестиції, позиціонуючи себе як екологічно чистий регіон. Крім того,питання втрати робочих місць не виникне, адже для утримання в належному стані нацпаркунеобхідні кваліфіковані працівники. Фактично, це можливість розширити функціїтериторій, залучаючи при цьому місцеве населення.

Наразі інформаційне полеразом з роз’яснювальною роботою, презентаціями шляхів реалізації можливостейрегіону у повному обсязі – відсутні. Вибору немає. Тільки рубати і добросовісносплачувати податки.

Останні записи