Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2018, 15:20

Недобросовісний директор: як захистити свій бізнес?

Адвокат, засновник адвокатського бюро "Паляничко та партнери", президент правозахисної організації "Феміда"

Директор є однією із ключових фігур на підприємстві. Зазвичай, у нього зберігаються статутні документи, фінансова та бухгалтерська документація, печатка. Однак, дедалі частіше трапляються ситуації, коли колишні керівники підприємств, при звільненні з робот

Директор є однією із ключових фігур на підприємстві. Зазвичай, у ньогозберігаються статутні документи, фінансова та бухгалтерська документація,печатка. Однак, дедалі частіше трапляються ситуації, коли колишні керівникипідприємств, при звільненні з роботи, забирають не тільки свої особисті речі,але й разом з ними захоплюють печатку та документацію підприємства. 
 
Виникає питання: до яких заходів слід вдаватися для боротьби з колишнім директором та якповернути документи? 
 
Так, відповідно до Закону України «Про інформацію» під інформацієюрозуміються будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені наматеріальних носіях або відображені в електронному вигляді. Документ являє собоюматеріальний носій, який містить інформацію, основними функціями якого є їїзбереження та передання у часі та просторі. Право на інформацію, створену впроцесі діяльності юридичної особи, охороняється в порядку, визначеномузаконом. 
 
Отже, документи підприємства є йоговласністю і повинні знаходитися на підприємстві. 

У Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»вказується, що відповідальність за організаціюбухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіхгосподарських операцій у первинних документах, збереження обробленихдокументів, реєстрів і звітності протягом встановленого терміну, але не меншетрьох років, несе власник абоуповноважений орган, який здійснює керівництво підприємством згідно ззаконодавством та статутними документами
 
Проте чинне законодавство непередбачає відповідальність за невиконання або неналежне виконання звільненимдиректором передачі документів своєму наступникові
 
Тому, перший варіант привиникненні конфліктної ситуації – це звернутися до суду з віндикаційнимпозовом. 
 
Статтями 15, 16 Цивільного кодексу України  (далі –ЦК) передбачено право кожної особи назахист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання абооспорювання. Відповідно до ст. 387 ЦК України власник має право витребувати своє майно від особи,  яка незаконно, без відповідної правовоїпідстави заволоділа ним. Також, відповідно до статті 1212 ЦК України,особа, яка набула майно і зберегла його у себе за рахунок іншої особи(потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно),зобов'язана повернути це майно. 
 
Так, потрібно просити суд визнатинезаконним утримання документів та печатки у відповідача і витребувати знезаконного володіння відповідача документи та печатку підприємства, шляхом їхвилучення і передачі новообраному керівнику. Важливим моментом є також іповідомлення податківців про те, що попередній Директор утримує первиннудокументацію підприємства, адже з моменту повідомлення Фіскальної служби прозникнення первинної документації передбачено 90 днів для вжити заходів по їїповерненню (письмові вимога, поданий позов до суду). 
 
Практика свідчить, що розгляд такої справи може затягнутися як мінімум надва-три місяці, а потім ще вступ рішення в силу і саме ж виконання рішення.Певною гарантією виконання зазначеного рішення може слугувати ст.382Кримінального кодексу України (далі - КК), яка передбачає кримінальну відповідальністьфізичних осіб за умисне невиконання судових рішень. 
 
Проте, з огляду на доволі тривалий процес повернення майна, можна існує альтернативний варіант, а саме заявитипро факт втрати чи крадіжки печатки підприємства та виконати всю необхіднуроботу щодо виготовлення нової печатки. 
 
Також, не менш ефективним варіантомповернення документації є звернення вправоохоронні органи з заявою про вчинення злочину передбаченого ст. 357 ККУкраїни, оскільки особа, яка утримує документи юридичної особи без належнихпідстав, вчиняє привласнення і приховування документів з особистих корисливихчи інших мотивів. У випадку, якщо така особа одночасно розпоряджається коштамичи майном, то в її діях можуть бути склад і інших корисливих злочинів.
Таким чином, у зв'язку з тим, що законодавець в достатній мірі неврегулював порядок передачі справ при зміні керівництва підприємств, установ таорганізацій, варто самостійно передбачити питання передачі документаціїпідприємства шляхом ухвалення внутрішніх положень організації, в яких чіткопрописувати обов’язки керівника, строки, порядок інвентаризації та передачідокументації, а в інших випадках – боротися з порушником.
Останні записи