Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2016, 10:34

Працювати на випередження

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Про новий проект Міністерства екології та природних ресурсів.

Нещодавно Міністерствоекології та природних ресурсів презентувало проект стратегії поводження звідходами, яка стане основою для розробки регуляторної бази в даній сфері. Cтратегіяохоплює наступні види відходів: тверді побутові; будівельні; небезпечні; промислові;відходи сільського господарства; електричні; великогабаритні відходи. Проект стратегіїбуде найближчим часом доопрацьовуватися з урахуванням думки громадськості, іпотім документ буде винесений на затвердження до Кабінету міністрів і ВерховноїРади. Після прийняття стратегії повинен бути розроблений рамковий законопроектпро поводження з відходами.

Актуальне питання?Безсумнівно. За оцінками незалежних експертів, частка не перероблених відходівв Україні знову зросла до 96%, більше 20% населення все ще не знайомі з самоюпримітивною технікою вивозу сміття, внаслідок чого щороку в Україні«самоорганізовується» близько 30 тисяч стихійних сміттєзвалищ.

Яскраву ілюстраціюцьому ганебному становищу ми ледь не щодня спостерігаємо під час нелегальноїрозвозки львівського сміття по всій території України.
Хочеться вірити, щозгадана вище стратегія не стане черговим бюрократичним папірцем і створитьналежне підґрунтя для практичної реалізації проектів у сфері комплексноїпереробки вторинної сировини – нашої концепції TREECYCLE та інших.

На кону стоїть нелише запровадження системи ефективного господарювання, без якої наша держава невирветься з економічної прірви. Слід перш за все враховувати небезпеку критичногопогіршення екологічної ситуації у глобальному вимірі.

Громадські іприватні ініціативи не здатні нівелювати загрозу техногенної катастрофи –відомо, що ситуація на українських АЕС є вкрай небезпечною. Без масштабноїдержавної підтримки ми в любий час можемо отримати другий Чорнобиль, якщо негірше.

Сьогодні ми маємоактивно використовувати усі наявні механізми державно-приватного партнерства вконтексті запобігання загрозам майбутнього. Усі ми повинні мати можливістьвільно дихати у прямому та переносному сенсі. Продуктивні громадські тапідприємницькі ініціативи повинні, як ніж крізь масло, проходити через фільтрибюрократичних перепон. Лише за цих умов, дихати на повні груди зможуть такожнаші діти й онуки. 
Останні записи