Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2016, 17:56

Потенціал участі України у проекті «Шовкового шляху»

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Наступні зустрічі клубу будуть розвивати цю тему, адже нам треба дивитися на Китай, як на прямого інвестора, активного учасника процесів відбудови української економіки.

Дискусійний клубНЕП розширює коло своїх інтересів. Цього разу мова йшла про легендарний «Шовковийшлях», його історичне і майбутнє значення. Модератор зустрічі Юрій Сенюкрозповів про стратегію розвитку Китайської Народної Республіки та можливостіактивізації її співпраці з Україною.

Стрімкорозбудовуючи інфраструктуру, Китай входить до чільної когорти країн –локомотивів світової економіки. Взаємодія з Пекіном може відіграти рольрятівного кола для України. Адже сьогодні найгострішою проблемою нашої державиє призупинення прогресу та, без перебільшення, деградація у всіх сферахжиттєдіяльності. В цих умовах звужуються і можливості взаємовигідної співпраціУкраїни з іноземними партнерами та освоєння нових зовнішніх ринків.

Саме тому КНР, яккраїна-лідер глобального розвитку та головний архітектор будівництваекономічного поясу сучасного «Шовкового шляху» із Азії у Європу, який пролягаєі через нашу країну, є таким важливим для нас партнером.

Якщо говорити про першопричиникитайського економічного дива, його запорукою, перш за все, став поступова,добре спланована трансформація від архаїчної комуністичної моделі до традиційних,«родинних» принципів господарювання.

З 1978 року Китайвідмовилася від ідеї класової боротьби й спрямував усі ресурси на економічнийрозвиток в площині переходу до ринкових механізмів. Тобто з того часу й до 2001року включно головний акцент надавався розвитку хуторського господарства тасімейних ремесел, таким чином підтримувалася приватна ініціатива найбіднішихверств населення. За останні десятиріччя китайським керівництвом була такожздійснена ціла низка реформ, зокрема, системи державного ціноутворення насільськогосподарську продукцію, регулювання інфляції та оптимізації фінансової ігрошово-кредитної політики.

В країні функціонуєнадзвичайно ефективна система пільгової кредитної підтримки малого тасереднього бізнесу. Китай входить до числа лідерів як по залученню іноземнихінвестицій, так і за обсягами власного інвестування у реалізацію різноманітнихпроектів в інших державах.

Китай - той, хтовміє вдало поєднувати цивілізаційно-культурне з індустріальним таінноваційно-креативним. Україна - найбільш індустріалізована та урбанізованареспубліка колишнього СРСР.

Наступні зустрічіклубу будуть розвивати цю тему, адже нам треба дивитися на Китай, як на прямогоінвестора, активного учасника процесів відбудови української економіки.

Останні записи