Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2016, 13:30

Дискусійний клуб «НЕП»: пологовий будинок майбутнього

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Україна могла б сконцентрувати зусилля на розвитку біоекономіки і стати першою в світі країною органічного укладу життя.

Вчора провели надзвичайно змістовну зустріч.

Дуже стисло про найголовніше.

Східна мудрість радить: якщо ви висите над прірвою зі зв’язаними руками іногами та тримаєтесь зубами за мотузку, у вас є один шлях для порятунку – вам слідпрокинутись!

Тому, допоки ми не оцінимо ситуацію під принципово новим кутом зору, Українане отримає шансів на розвиток.

Щодо доповідей.

 Проблематику розвитку в Україні альтернативної енергетики розкрив Президентвітчизняної асоціації відновлювальної енергетики, Перший заступник директораІнституту відновлювальної енергетики НАНУ Олександр Самокиш.

Головні тези – проектів існує багато, в асоціації існує відповіднийдосвід їх реалізації, зокрема, у сфері повітряної та сонячної енергетики. Дляпроектантів очевидна рентабельність цього бізнесу та наявність потенційних інвесторів(за умови політичної стабільності). Водночас, головна проблема – відсутність будь-якоїдержавної підтримки та, більше того, жадібність бюрократії. Тому галузьфактично не розвивається.

Погодилися, що проблема не має тактичного вирішення. Розблокувати шляхдля реалізації корисних ініціатив підприємницької спільноти можуть лишеінституційні зміни, побудова нової державної моделі, в якій політики не матимутьзмоги «приватизувати» бюджетні потоки.

Тематику змін філософії державного будівництва яскраво розкрив ПрезидентМіжнародного проектно-інвестиційного консорціуму «Біоекономіка України» ЮрійСенюк.

На його думку, Україна не має жодних шансів наздогнати постіндустріальнийсвіт у діючій матриці. Темпи відновлення традиційної української економікизавжди відставатимуть від темпів зростання розвинутих країн.

Проте, в Україні необхідно створити умови для розвитку на принциповонових засадах. В такому разі Україна могла б, приміром, сконцентрувати зусилля нарозвитку біоекономіки майбутнього і стати першою в світі країною органічногоукладу життя.

Цей процес займе час. Умовний «плід» має пройти усі відповідні стадіїзростання. Але кінцеві результати, за умови належного догляду за молодиморганізмом, не розчарують і дозволять нашій державі зробити якісний «стрибок» урозвитку.

Конструкторські бюро нової України мають формуватися безпосередньо усуспільстві. Перший крок до цього – надання повноважень для вивільнення конструктивноїенергії місцевих громад.

Унікальною конкурентною перевагою сучасної України є її геополітичне середовищеіснування – на стику трьох цивілізацій (східноєвропейської, західної тамусульманської).

Саме на нашій землі мають шанс народитися принципово нові ідеї, які станутьосновою нового світового соціально-економічного укладу.

Динаміку дискусії, вже за традицією, задавала відомий український політикІнна Богословська. Саме за її активної участі народилася думка доповнитиконцепцію клубу «НЕП» ідеєю «пологового будинку майбутнього» України.

Детальну інформацію про перебіг дискусії згодом розмістимо у вільномудоступі в інтернеті.

А наступної середи, 10 лютого, запрошуємо усіх послухати доповідьтретього Президента України Віктора Ющенка на тему «Нова економічна політика:план Маршалла для України».

Буде цікаво!
Останні записи