Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.01.2016, 18:52

TREE cycle. Проблеми аутсайдера

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Чому Україна відстає від світових лідерів у сфері переробки вторинної сировини?

  Длятого, щоб вилікувати хворобу, треба, перш за усе, поставити правильний діагноз.То чому жУкраїна відстає від світових лідерів у сфері переробки вторинної сировини? Нанаш погляд, через три ключові причини.

По-перше, через недосконалість законодавчого поляі брак правової культури. Мовайде не лише про надмірну бюрократизацію, необхідність ліцензування, пресингконтролюючих органів та подібні речі. Законодавствомає встановлювати розумний баланс між каральними та стимулюючими функціями.Тобто штрафи за неналежне поводження з відходами виробництва і домашньогогосподарства мають крокувати поруч з адекватними податковими та соціальнимипільгами. Очевидно також, що в умовах існуючого в країні правового нігілізму будь-яке законодавчеполе буде неефективним до часу відновлення довіри у відносинах між суспільствомі державою.

 По-друге, через відсутність ефективної логістичноїмережі . Нашадержава загалом не має інфраструктури, адекватної вимогам ХХІ століття. Невиключенням є і сфера переробки вторинної сировини. Ринковийсегмент утилізації відходів працює фрагментарно та не раціонально, безприв’язки до жодної загальнонаціональної мережі підприємств або торговельнихзакладів, складів, переробних потужностей тощо. Томузвичайна пляшка, після стрибка у смітник, з більшою ймовірністю  потрапить на звалище, ніж повернеться увиробничий процес.

По-третє, через нестачу матеріальних стимулів дляучасті у процесі кінцевого споживача . ГромадяниУкраїни жодним чином не зацікавлені в активному включенні до процесу переробкивторинної сировини. Відсутністьзрозумілих матеріальних стимулів для більшості населення робить збір побутовихвідходів «привілеєм» для маргіналів та злиднів.  

   Запрошуємо до співпраці! https://www.facebook.com/TreeCycle.ua/?fref=nf
Останні записи