Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2016, 20:32

TREE cycle. Досвід лідера

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Cьогодні лідером у втіленні в життя філософії раціонального господарювання можна назвати Швецію.

Як мивже згадували, сьогодні лідером у втіленні в життя філософії раціональногогосподарювання можна назвати Швецію.

 Цякраїна вміє правильно обходитися зі вторинною сировиною, завдяки чому не лишевирішує екологічні проблеми, але й знаходить додаткові, відновлювальні ідостатньо дешеві ресурси для життєдіяльності країни.

Упорівнянні з 20 століттям, коли переробка побутових відходів в цій країні була нарівні близько 40%, сьогодні ця позначка в окремих секторах сягає 99%, а загаломпо Швеції – 96%.

 Більшеполовини сміття йде на переробку в сфері енергетики. Приблизно 20% відутилізації твердих відходів забезпечують тепло в шведських будинках. Застатистикою 900000 шведських домогосподарств користуються такою технологією.Трохи менше (15%) йде на виробництво біогазу, що у результаті використовуєтьсяна потреби громадських транспортів.

УШвеції на відходах функціонує 30 електростанцій, які розташовані поблизу житловихрайонів і спалюють 5,5 млн. тонн сміття на рік. До того ж, 700000 тон сміттяШвеція імпортує із сусідніх країн.
Заслугав цьому не лише держави і підприємців, а й головних учасників виробничоголанцюга переробки - населення. Кожна сім'я навчилась роздільно збирати газети,пластик, метал, скло, електричні прилади, лампочки і батарейки. Все має свою користь:газети перетворюються на паперову масу, пластик стає сировиною, пляшкипереплавляються.

 Навітьзалишки попелу (15% від початкової ваги відходів) сортують і знову відправляютьна переробку. Після цього з них видобувають гравій, який згодом використовуютьу дорожньому будівництві. Лише 1% відходів, в кінцевому результаті, відправляютьна звалище.

Українатеж має перейняти досвід шведів та використати на свій лад. А поки що Швеціяуспішно утилізує місцеві й закордонні сміттєсховища, маючи з цього непоганийприбуток.
Останні записи