Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.01.2016, 11:33

TREE cycle. Теза третя – втрачена вигода

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Внаслідок того, що сучасні схеми та технології переробки сміття перебувають в нашій державі у зародковому стані, втрачає вітчизняна економіка.

Окрім трагічнихнаслідків для навколишнього середовища, масовий викид на сміття вторинноїсировини є неприпустимим марнотратством для України.

Внаслідоктого, що сучасні схеми та технології переробки сміття перебувають в нашійдержаві у зародковому стані, втрачає вітчизняна економіка і, зрештою, коженкінцевий споживач національного продукту.

Мипереконані, що сьогодні близько 65% відходів домогосподарств і 85% відходівпідприємств можуть і повинні бути використані повторно або як вториннасировина.

Статистикасвідчить, що у загальному обсязі побутових відходів міститься від 10 до 26відсотків паперу, 20-40% харчових відходів, до 4% деревини, до 8% скла, до 6 –полімерних відходів та інших речовин. Підраховано,  приміром, що переробка 1000 кг паперових відходівдає змогу зекономити 4 м. куб. деревини. Окрім цього, під час виробництвапаперу й картону з макулатури забруднення атмосфери зменшується на 86%, водивитрачається на 25—44% менше, кількість твердих відходів знижується майже до40%.

Зараз женаша держава лише минулого року імпортувала целюлози на суму майже 25 млн. дол.США. В той час, коли в розвинутих країнах саме макулатура стає одним з основнихкомпонентів у паперовому виробництві.

Переробкамісцевої макулатури не лише слугуватиме імпортозаміщенню в умовах економічноїкризи, але й буде значно дешевшою для вітчизняного виробника, пожвавитьпідприємницьку активність на українському ринку.

Перспективністьнарощування обсягів переробки макулатури – лише один із прикладів, якийпідтверджує необхідність впорядкування ринкових правил гри в секторі переробкивторинної сировини, котрі мають вибудувати взаємовигідний ланцюг співпраці –від домогосподарств до переробних комбінатів і у зворотньому напрямку.

Успіх цієї справистане можливим лише тоді, коли кожен її учасник – громадянин, торговельнамережа чи підприємство – усвідомить практичну матеріальну вигоду для себевнаслідок заощадливої, раціональної поведінки.

Саме в рамках реалізації проекту « TREE cycle » ми пропонуємо прості, але ефективні схеми утилізації побутових тапромислових відходів, економічно ефективні для суб’єктів господарювання такорисні для усіх громадян.
Останні записи