Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2015, 15:24

Китайські перспективи для України

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Про важливість активізації співпраці з Китаєм.

Згадуючи урочисту церемонію святкування 20-річчя вітчизняної Дипломатичноїакадемії не можу оминути проблематику визначення раціональнихзовнішньополітичних пріоритетів України.

  Важливо при цьому розуміти, що усі ми сьогодні є заручниками трагічноїгеополітичної ситуації і змушені вирішувати життєво важливі завдання розвиткуДержави в умовах історичного цейтноту і відсутності надії на чарівнийпорятунок. Його не буде. Все, що ми маємо є в наших руках!

У загальномухорі голосів про безпрецедентну підтримку України західними партнерами миподекуди забуваємо про інших потужних гравців на світовій арені, співпраця зякими може слугувати швидкому відродженню України. І у цьому контексті слід,насамперед, говорити про Китайську Народну Республіку.

Впродовж останніхдесятиріч КНР демонструє високі та стабільні темпи економічного розвитку, щостворює сприятливі передумови для значного розширення експортних та імпортнихможливостей китайського ринку.

На жаль,сьогодні ми маємо мізерний обсяг залучення китайських інвестицій в українськуекономіку (24 млн. дол. США) та далекий від вичерпання потенціалу обсягдвосторонньої торгівлі (близько 5,2 млрд. дол. США за січень-жовтень ц. р.).

Більше того,фахівці, яким не байдужа доля українсько-китайських відносин стверджують, щоостанніми роками «атмосфера» нашого співробітництва погіршилася. Зокрема,громадяни КНР часто зустрічають незрозумілі перепони під час отримання віз для в’їздув Україну. Таким сином штучно стримується динаміка підприємницької активностіта культурних обмінів між нашими державами.

Узовнішньополітичній площині також варто більш активно використовувати природніконфлікти інтересів у співпраці Китаю з Росією, протиріччя у ставленні цихкраїн до української проблематики.

Ближчим часом третій ПрезидентУкраїни Віктор Андрійович Ющенко планує здійснити робочу подорож до КНР. Мета –зміцнення робочих контактів та напрацювання нових зв’язків на перспективу.Матиму честь супроводжувати Президента під час цієї поїздки, після чогоподілюся з шановною громадою новинами про її результати та особисті враження. 
Останні записи