Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2015, 18:35

Хто впіймає золоту рибку?

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Хто ж такі ці рибні королі, які отримують мізерну заробітну платню, але їздять на дорогих автомобілях, живуть в багатих маєтках і ложками їдять ексклюзивний делікатес мільйонерів?

Усі ми чули про реформу рибної галузі, більше того,ми всі її чекаємо. Міністерство аграрної політики і продовольства спільно зДержрибагентства ініціювали створення в Україні рибного патруля, який замінитькорумповану рибну інспекцію. І все було б добре, якби змінювалася не назва, апрацівники. В нашому випадку це лише зміна дівочого прізвища, а людиназалишається та ж. Ті, кого мали б замінити і які б мали вести суворий облік, йдосі махлюють на мільйони. Але кожен з них звичайно не самостійний гравець, целише гвинтик відлагодженої системи - цілої рибної мафії. У нас карають зазвичайну вудочку, штрафують за одну чи дні виловлені рибини, а тих, хто тягнетоннами у величезних тенетах не чіпають зовсім.

На сьогодні рибна мафія має виході скрізь і всюди,навіть там, де звичайним громадянам і не снилося.  Відкрито дізнатися про рибні хабарі зазвичайможна рідко, хіба що з одкровень самих рибалок. Вони час від часу розповідаютьпро фінансові махінації та ціни на можливість виловлювати рибу в дозволенихмісцях. Цієї осені вона складає півтора мільйона гривень.  Схема корумпованої діяльності досить проста:кожна область збирає щомісяця збирає певну суму, й інспектор, який контролюєневід, отримує від накопиченої суми приблизно 2 тис грн., начальник дільниці -25 тис. грн.,  начальник управління - 25тис. грн, і решту суми везуть вже до Києва. Хто у місті "кришує" цейбізнес ніхто не зізнається, та й не факт, що він відверто зізнається про своюдіяльність собі подібним.

Але хто ж такі ці рибні королі, які отримуютьмізерну заробітну платню, але їздять на дорогих автомобілях, живуть в багатихмаєтках і ложками їдять ексклюзивний делікатес мільйонерів?

Влада та промисловики і є найголовніші браконьєри.Нереально проконтролювати скільки риби вони виловили, і скільки написали узвітах. Вони перевищують дозволені квоти в десятки разів. Та й не реально проконтролюватикількість сіток, які вони ставлять. Скеровані ними чи то браконьєри, чи банавіть самі рибні інспектори спершу виловлюють рибу, тягнуть до берега, тодігрузять в машину свата, брата чи може й коханки й випаровуються. Самі жофіційно й  чисто оформили, що виловилитаку то кількість риби, придратися немає до чого, але всім зрозуміло, що їїкількість зменшилася в рази.

Для детального опрацювання новини прошу ознайомитисянатиснувши на посилання: ictv.ua

На начальника дільниці припадає близько 200браконьєрських човнів, які безпосередньо працюють на нього. Кожен браконьєрплатить від 30% до 50%  від свогонезаконного вилову риби. Пропоную порівняти заробітну платню новогопатрульного, який буде отримувати 5 000 грн. в місяць і старого інспектора,який отримував 25 000 грн. (тепер стає зрозуміло за які кошти вони живуть яккоролі). Тобто державні органи дійсно переконані в тому, що новий штат захочепрацювати на цих засадах. Мабуть робітникам і пенсіонерам теж треба організуватиякусь корупцію, дай Бог і їм тоді піднімуть зарплати й пенсії до європейських.Адже за словами влади, саме низька заробітна платня рибінспекторів впливає нарівень корупції. Тому в ході реформ рибному патрулю обіцяють зарплату до 6тисяч гривень(як заведено в Європі).

Це не вихід, це не реформування! Єдиним вирішеннямпроблеми є передача контролю громаді, яка живе на місці. Надати їй реальні важеліуправління, право на вільні підприємства для аквакультури та штучноговирощування риби. За своє громада буде тримати оборону до кінця. Про якудецентралізацію може йти мова, якщо в людей відбирають законні природні ресурсина територіях їх проживання. Корупціонери продовжують працювати й якийсь дядьков Києві й досі буде вирішувати й наказувати, що й кому робити. Хіба нам цепотрібно? Громада може знайти вихід! Так, саме та громада, яку лишають своїхпотенційних ресурсів. Як представник громади закликаю всіх об ' єднуватися і йти зі зверненням допрезидента України. Це питання має розглядатися на національному рівні, бо цеодне з національних багатств нашої держави. Можливо П. Порошенку й важливішийшоколад, але рибою можна нагодувати народ України. А це вже панове серйознийаргумент, завдяки якому ми змусимо президента вирішити цю проблему.  

Останні записи