Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2015, 23:37

Чи зможе Україна виконати обіцяне?

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Для того, щоб співпраця між Україною та КНР розвивалася, важливим аспектом є виконання контрактних зобов'язань і побудови співпраці на основі взаємовигідних умов.

Нещодавно я мав можливість зустрітися з послом  Китаю Чжан Сиюнь та обговорити ряд важливихпитань взаємодії України та Китайської Народної Республіки.  На заході, який відбувся 5 листопада 2015 року, і Україна,і Китай відмітили широке поле для співробітництва між сторонами, у тому числі йу сфері продовольства. Важливою складовою виступає готовність країн до налагодженнястабільного і взаємовигідного співробітництва.

Позитивною новиною стало те, що китайський народпочав впізнавати українську продукцію на ринку КНР. Нарешті віковічний трудкозацького народу почали цінувати й Україна стала новим гравцемсільськогосподарської сфери. Тепер у нас є можливість конкурувати і відстоюватисвої позиції нарівні з такими країнами як США, Канада та Австралія.

Під час зустрічі директор Департаменту продовольстваДмитро Шульмейстер назвав стратегічні напрями, які можуть зацікавити КНР: розширенняринку сої, розвиток аквакультури й переробки риби, підвищення якостіукраїнської продукції та приведення у відповідність із стандартами і вимогамиЄвропейського Союзу українського товару. Як відомо, багато підприємств вУкраїні вже впровадили стандарти ISO і HACPP. Ми сподіваємося на те, що цей фактстане позитивним знаком для китайських споживачів, як показник якості табезпеки продовольчої продукції.

Просування українських продовольчих товарів назовнішні ринки цікавить нашу державу насамперед у розрізі експорту продукції здодатковою вартістю. Тим не менш, такий стратегічний напрямок як експорт зернових,не залишається поза нашою увагою. Хотів би відзначити, що для України є дужеважливим відкриття  експортусоняшникового шроту, а також майбутня перспектива його експорту. Для цього Україні потрібно буде  збільшити посівні площі, інвестиції на АПК і створитибізнес-майданчик для подальших переговорів. У результаті цього Пан Посол висловивідею обговорити це питання на Міждержавній Україно-Китайської Комісії з проведеннямподальшого бізнес-форуму в листопаді або грудні поточного року.

Але для того, щоб співпраця між Україною та КНРрозвивалася, важливим аспектом  є виконанняконтрактних зобов'язань і побудови співпраці на основі взаємовигідних умов.  Надзвичайний і Повноважний Пан Посол зазначив,що Китай очікує виконання українською стороною зобов'язань контракту іпродовження стабільного співробітництва в торгівлі зерновими та розвитку сільськогосподарськоїінфраструктури.

Україна має виконувати багатомільярдний контракт зпоставок зерна в Китай незалежно від ризиків, які несуть загрозу чи зривконтракту. Влада КНР зазначила, що  врезультаті невиконання контракту, вона буде змушена подати на Україну до суду. Томунам потрібно активізуватися для виконання обіцянки, щоб не втратити можливостібути учасником процесу створення єдиної системи інфраструктурних і торговихшляхів у Євразії, яка має об’єднати східну та західну частини континенту йстати аналогом Великого шовкового шляху у ХХІ ст. 

Останні записи