Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.08.2015, 11:32

Зроблено в Україні

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Китайцям дається можливість поступово розширювати знання української культури.

У рамках підписаноїпрограми культурного співробітництва між Міністерством культури України таМіністерством культури Китайської Народної Республіки (2013-2017рр.) Українапродовжує вести активну політику багатосторонньої співпраці з Китаєм. Цього разу до України завітав виконавчий віце-президент  Національної академії живопису та каліграфіїКитаю Алан Юу, який висловив свою зацікавлення в культурі та історіїукраїнської держави.

Всі ми знаємо, що на українську культуру, яка єдосить своєрідною, впливали різні фактори, в тому числі особливості історичногошляху й взаємодія з іншими культурами народів світу. Багато талановитих людей,які народилися і виросли в Україні, згодом намагалися у своїй творчості відобразитивсю красу й неповторність своєї Батьківщини. Одним з найвідоміших інайгеніальніших був Тарас Григорович Шевченко, майстер пера і пензля, який самей зацікавив Алана Юу. Китайський науковець разом з однодумцями має намірвипустити у КНР  "Кобзар"китайською мовою, де будуть зібрані популярні твори та картини Тараса Шевченка.Це дасть змогу студентам Національної академії живопису та каліграфії Китаюкраще пізнати не лише техніку малювання, а й сам зміст картин, ментальністьукраїнців, їх думки та почуття.

У 2012 році нами був започаткований проект створеннямузею «Культури та побуту України в Китаї», який, до початку його відкриття(осені 2015 року), має увібрати в себе найкращі здобутки українського мистецтвата народної творчості. Китай - це країна, яка вміє і хоче знати мову іншихнародів, вивчати їх культуру та історію. Для того, щоб розуміти сформованістоліттями українські цінності, треба пізнавати етапи їх формування, крокимодернізації та вдосконалення. Відвідавши музей, громадяни Китайської НародноїРеспубліки зможуть відкрити для себе цілісність всієї української історії з періоду найдавнішої трипільськоїкультури, Київської Русі, козацької доби, часи боротьби за незалежність тасьогодення. До їхньої уваги будуть представлені дерев’яні архітектурніекспонати з елементами побуту, які були зібрані зі всієї України.

Шевченко у своїх віршахзакодував пророцтво України і лише українець може достеменно зрозуміти весьсенс сказаного. Китайцям дається можливість поступово розширювати свої знаннящодо української культури. Ознайомлюватися з мистецтвом України допомагатимутькваліфіковані спеціалісти, які знаходитимуться у музеї чи на організованихмайстер-класах.

Українському народу неодин раз доводилося бувати на роздоріжжі інтересів, через які виникаликонфліктувати з різними народами і племенами. В результаті цього доводилосьвесь час захищати свою землю і незалежність від ворогів, що не припинилося і дотепер. Китайцям важко осягнути всю глибину життєвого досвіду українськогонароду. Тому, в рамках ще одного проекту " Друга Світова війна - уроки минулого і перестороги длямайбутнього" , де головним завданням проекту, користуючись глобальною нагодою70-річчя перемоги у Другій Світовій війні і значення в ній міжнаціональної єдностідержав антигітлерівської коаліції, привернути увагу усього світу, а особливуКитайської народної республіки,  доглибинної між цивілізаційної природи конфлікту, що нині локалізувався наДонбасі у агресивній формі постімперського рецидиву. Китай - країна, яка, наразі, є досить потужною, має змогу усвідомити сучасну роль України і їїнеобхідність для теперішнього і майбутнього світу через призму історії такультури.

Останні записи