Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2015, 11:00

Справжній українець

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

"Я мріяв стати справжнім українцем. Сподіваюся, я ним став"

Шановні співвітчизники,як ми й писала в попередній статті, сьогодні розпочалася програма спільноїроботи німецьких та українських солдатів на воєнних похованнях. В рамках цієїпрограми заплановано багато заходів для вшанування пам ' яті воїнів та бійців АТО, одним знайяскавіших подій буде встановлення 19 серпня на Аскольдовій могилі першогосимволу пам ' ятімайданівцям та добровальцям на честь Марка Грегорі Паславськи за позивним"Франко". Уродженець Манхетену з великими статками та шанованиммісцем у суспільстві вирішив зі зброєю в руках боротися проти проросійськихсепаратистів. Корупція, почуття розгубленості і безпорадності держави,громадянином якої він був, у ситуації з агресором,  спонукало його допомогти Україні.

З початком воєнних подій Марк Грегорі Паславськи  - єдиний американець, який тримавсяукраїнської сторони, у віці 55 років відправився в зону АТО, щоб захищати ріднуземлю, її народ і світле майбутнє України. Майже за весь час свого перебування в зоні бойових дій"Франко" воював у складі батальйону "Донбас", де й знайшовдобрих друзів - справжніх українців.  Відбійців країна дізналася про нього, як про надійного товариша й чесної людини.Марк не шкодував власних коштів для того, щоб забезпечити бійців всіманеобхідними речами (коли держава про це не думала), що неодноразово рятуваложиття бійцям його батальйону. Завжди допомагав  товаришам у сутичці зворогом, адже був професійним військовим. За молодих років чоловік закінчивВійськову академію США «Вест-Пойнт», а потім до 32 років воював в рядахрейнджерів. Набутий досвід американця часто ставав в пригоді українськимвійськовим, що давало змогу не потрапити в пастки агресора. В батальйоні"Донбас" він справляв враження досить заможної людини, але ніколицього не афішував. Вважав, що на війні всі рівні і ніщо тебе краще неохарактеризує, як готовність покласти життя за рідну землю.

Все, що стосується війни й сутичок зі супротивникомхарактеризували "Франка", як відважного, сміливого і сильного воїна.Не шкодуючи ні сил, ні здоров ' явін гідно ніс імення "українець" і знищував всіх, хто зневажав йогоБатьківщину. В останні хвилини життя, коли частину групи відправили звільнятиІловайськ від сепаратистів, Марк зізнався, про що мріяв весь час перебуваючи вАТО: "Я мріяв стати справжнім українцем. Сподіваюся, я ним став".Безперечно Україна і весь світ знає, хто такий Марк Грегорі Паславськи і що вінзробив для своєї Батьківщини.

Таких героїв мало знати, про них треба пам ' ятати, ї х треба шанувати. Влада, ніяким чином не віддала належнеукраїнському американцю Грегорі Паславському за позивним "Франко".СПАС-23 з великою вдячністю та шаною ставиться до відважних та безстрашних героївУкраїни. В пам ' ять про сміливого воїна на Аскольдовій могилі, де йпохований Марк, буде встановлено перший символ пам ' яті майданівцям та добровальцям. Символтого, що громада не забуває своїх бійців, спасителів, янголів. Тепер нашадержава має два Франка, два однодумця, які хоч і жили в різні століття, алеборолися за одну мету - вільну Україну.

Всі воїни, які загинули за Україну, правду, свободуй незалежність своєї держави, показали, що український дух народу є незламним інескореним. В наших серцях й досі живе надія на вільну ДЕРЖАВУ, щасливуДЕРЖАВУ, незалежну ДЕРЖАВУ.

Слава й воля Україні!

Останні записи