Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2015, 00:45

Людина і зброя

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Cитуації, яка склалася в Україні, потребує прийняття Закону "Про цивільну зброю і боєприпаси"

Людина і зброя -речі нерозривно пов'язані, тим більше під час війни. Але ми, на жаль,  далеко не найсильніші і найнебезпечніші істотина цій планеті. Якщо у тварин від природи присутні "засоби оборони",то людям доводиться винаходити і вигадувати різні пристосування, щоб вижити івиявитися сильнішими. Тому наші давні предки дуже швидко обзавелися різними"допоміжними засобами", які використовувалися для захисту і нападу.Згодом зброя була постійним супутником людства, в чому легко переконатися,простеживши історію. За допомогою зброї добували їжу, захищалися і нападали. Досередини двадцятого століття священне право людини володіти зброєю практично необмежувалося, і тільки після другої світової війни з'явилося "зброя взаконі". Держава взяла на себе право встановлювати, кому належить володітизброєю, а кому ні. Ситуація складалася по-різному: в одних країнах, таких якСША, Фінляндія, Швеція, громадянин міг практично вільно придбати зброю, у тому числіавтоматичну; в інших, таких як СРСР, зброєю володіли тільки військові іспівробітники силових відомств, а простим громадянам, у кращому випадку, можнабуло придбати мисливську рушницю. Але в будь-якій країні, де існує заборона назброю, постійно ведуться жваві дискусії про те, чи можна громадянам купуватизброю чи ні. В якості аргументів наводяться історичні традиції, високий рівенькриміналу і навіть те, що "Хто хоче, той все одно дістає зброю".Опоненти заперечують, що наявність у населення зброї не знизить злочинність, аскоріше навпаки. Нескінченні суперечки не вщухають, наводяться все новіаргументи. Але хто ж все - таки правий? Давайте спробуємо розібратися вситуації яка відбувається в Україні на прикладі Молдови. 

Молдова(   http://uk.wikipedia.org/wiki/Молдова ) - яскравий приклад країни (колишньої республіки СРСР),яка за душею і ментальністю близька до української нації. І напевно не простотак одним з гетьманів війська запорізького був молдаванин (Лупу) ( https://uk.wikipedia.org/wiki/Маріан_Лупу ), а також яскравим прикладом є засновник Києво-Могилянської академії Петро Могила (http://uk.wikipedia.org/wiki/Петро_Могила ) і, нарешті, наш президент теж має молдовські корені. (https://uk.wikipedia.org/wiki/Порошенко_Петро_Олексійович ) Тому в цій статті Молдавія буде розглянута як приклад для України.

Чому ж саме Молдовазаслужила високу честь стати піонером серед держав, які дозволили своїмгромадянам озброюватися? Напевно, тому що як і в Молдові (Придністров я), так і в Україні (Крим, Луганськ та Донецьк) начастині території країни виник військовий конфлікт. Як не дивно в Молдові, навідміну від України, «прихід» зброї був прийнятий досить спокійно: не булоактивних дискусій про необхідність введення дозволу на зброю, суспільство,схвильоване високим рівнем злочинності, не так активно, як на Україні, вимагалонадати йому право захищати себе самостійно. І в парламенті Молдови, на відмінувід нашого парламенту, обійшлося без палких суперечок, все вирішилося швидко іпросто. Правда, необхідно відзначити, що зброя в країні не була особливою??рідкістю як і на Україні. Після придністровського конфлікту на руках унаселення залишилося чимало пістолетів, гвинтівок і автоматів. Та й"чорний ринок" особливого дефіциту в цьому специфічному товарі не випробовував- чи не нагадує Вам сьогоднішню Україну? Можливо, це і стало однією з причинвнесення зміни до закону про зброю.

      Найцікавіше,що більшість населення цих змін не помітило. На їхнє життя нововведення ніяк невплинули, а новий закон, на їхню думку, створювався «для вузького кола» як і вУкраїні.

  Івсе-таки, давайте звернемося до закону "Про контроль над індивідуальноюзброєю", щоб дізнатися, про що ж говорить цей нормативний акт.

Перед конкретикоюза законом коротке, але важливе зауваження: криміналітет в будь-якій країні непотребує законного дозволу на зброю, у них він і так завжди є і буде. Законневолодіння і поведінка зі зброєю необхідні тільки добропорядним громадянам.

Стаття 8. Фізичнаособа як суб'єкт права власності на зброю. Право приватної власності на зброюта боєприпаси до неї може бути придбане фізичною особою, яка досягла 18-річноговіку, і не має медичних протипоказань до поводження зі зброєю, які непотрапляють під обмеження, встановлені частиною (2) статті 26, і постійнопроживають на території країни.

Стаття 26регламентує процедуру отримання зброї:

      (1)Фізичні особи, які бажають придбати зброю у приватну власність, звертаються доорганів поліції за місцем проживання, які у двомісячний строк приймають рішенняпро видачу їм дозволу на придбання зброї та боєприпасів до неї.

      (2)Дозвіл не видається (а видане анулюється) особам:

а) страждаютьпсихічними захворюваннями та перебувають на обліку в органах охорони здоров'я;

б) систематичнопорушують громадський порядок, зловживають спиртними напоями або вживають внемедичних цілях наркотичні (токсичні) речовини;

в) яким пред'явленообвинувачення у скоєнні тяжких злочинів;

г) у яких вустановленому порядку не погашена і не знята судимість за вчинення умисних злочинів,а також будь-яких злочинів із застосуванням вогнепальної зброї, вибухових абоотруйних речовин;

д) засудженим допозбавлення волі, в тому числі умовно з обов'язковим залученням до праці, завчинення умисних злочинів;

На мій поглядабсолютна ідентичність вкладена в українському законі про зброю (http://uvo.org.ua/zakon/discussion/5/tekst-proektu-zakonu-pro-civ%F1%96lnu-zbroyu-%F1%96-bo%F1%94pripasi)

   (3)Територіальні органи поліції здійснюють оперативний облік зброї та боєприпасівдо неї, придбаних фізичними особами в приватну власність. Відомості пропридбання вогнепальної зброї протягом доби передаються Міністерству внутрішніхсправ для занесення їх до Державного реєстру зброї.

У нашому проектітакі ж норми (http://uvo.org.ua/zakon/discussion/5/tekst-proektu-zakonu-pro-civ%F1%96lnu-zbroyu-%F1%96-bo%F1%94pripasi)

 Для отриманнядозволу на зброю необхідно пройти спеціальні курси в поліції на облікутривалістю 17 годин, на яких Вас навчать основам поводження зі зброєю. Крімтого, приміщення, де буде знаходитися зброя в обов'язковому порядку повиннобути обладнане спеціальним сховищем (сейфом, збройовим шафою і т.п.) – ідентичнонашому проекту (http://uvo.org.ua/zakon/discussion/5/tekst-proektu-zakonu-pro-civ%F1%96lnu-zbroyu-%F1%96-bo%F1%94pripasi). І ще один важливий момент - всю вогнепальну зброю попередньо відстрілюють, азразки потрапляють у так звану кулегильзотеку МВС - все абсолютно так, як внашому законодавстві.

Для чого людикупують зброю в Молдовії і для чого вона потрібна українським громадянам?

 Що ж рухаєлюдьми охочих придбати зброю? Які таємні або явні мотиви стоять за цим?

 1) Зброя - якзасіб захисту

      Менедолає страх. Напад, грабіж, вбивство. Про це постійно говорять по радіо ітелевізору, пишуть у газетах. Страшно виходити на вулицю, але і власна квартиравже не здається безпечною. Мій страх переростає в жах, і тільки один засіб можедопомогти. Так, мені потрібна зброя, нарешті - то страх покірний, а язахищений!

      2)Зброя підвищує самооцінку

      Нажаль, але я далеко не самий "крутий" в цьому житті. Всі вважають мене"хлюпиком" нездатним на серйозні дії. Але я доведу їм, що насправді яне такий. Куплю пістолет і тоді всі мене почнуть поважати, будуть вважатисміливим і сильним.

      3)Наявність зброї - символ сексуальності

      Зброяз давніх часів завжди було у самого сильного. Ну, а найсильніший отримуєнайкрасивіших дівчат. Вони люблять силу, а зброю для них символ сексуальності.Значить, щоб стати таким собі "мачо", героєм жіночих мрій, меніпотрібно купити пістолет. І тоді всі дівчата будуть мої.

      4)Зброя – останній писк моди

Не хотілося, щоб цястаття стала аргументом для однієї зі сторін у суперечці "За абопроти". Скоріше це інформація для роздумів. Ситуація, яка склалася вМолдовії не обов'язково повторитися в інших країнах, але ніяких додатковихспецифічних особливостей в Україні немає. Тому введення дозволу на зброю внашій країні дуже серйозний, але не страшний крок, прикладом може служити Молдовія.

Усе ж від себедодам. Мені доводиться багато спілкуватися з людьми, для яких зброя звичнадеталь. Та й сам я маю справу зі зброєю. Так от, - ця невелика металева"штука" не красива іграшка. Зброя завжди і скрізь прагнути виконатисвоє призначення - вистрілити і вбити. І лише від людини залежить, чи піде вінна поводу у зброї, або зможе ним керувати.

Що відносноситуації, яка склалася в Україні, то я вважаю, що закон про зброю потрібнонеодмінно приймати.

 

 

Останні записи