Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2017, 09:03

Авторитарні ікла «широкої» коаліції ведуть країну в путінську прірву

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакета Реформ

Президентові саме тепер варто згадати гасло своєї кампанії: «Час єднатись!». Час сісти з громадянським суспільством за стіл переговорів та знайти вихід із ситуації з ухваленням авторитарного закону, що ставить під загрозу кримінальної відповідальності учас

Лишень відлунали салюти на честь100-річчя Української революції 1917–1921 років – спроби побудувати і втримати державу, котра зазнала поразки. Як і сто років тому, у нас ворогбіля воріт: готується «звільняти» українські території із захоплених бастіонівна Сході.

Як і тоді, ми сваримося поміжсобою. Тоді – хто кому більший патріот, тепер – хто кому більшийантикорупціонер. Хіба що, в 2017-му бороди у політиків переважно не в моді, а якщой носять – то зовсім іншої форми.

Найабсурдніший подарунок досторіччя парламентаризму – ухвалення законопроекту про е-декларування дляактивістів антикорупційних громадських організацій та учасників їх заходів.Тепер, усі хто критикуватиме корупцію, фактично прирівняні за відповідальністюдо чиновників, що виконують функції держави. Навіть назва декларації, яку вонизаповнюватимуть звучить: «Декларація особи, уповноваженої на виконання функційдержави».

Ікла авторитаризму – контролюдержави над громадянами – виразно прорізалися крізь чергову «широку» коаліціюнової влади із екс-регіоналами, якраз до сторіччя українського парламентаризму. І лишень за трироки від миті, як ми зрізали попередні.

Це, звісно, спроба містечковоїпомсти громадянському суспільству за те, що ми разом з міжнародними партнерамизмусили українську владу запустити електронне декларування, розкрити своїстатки, а також створити реально непідконтрольні олігархам антикорупційніоргани. «Удар у відповідь» за те, що громадськість не дозволила владіпризначити «лижного інструктора» Найджела Брауна аудитором Національногоантикорупційного бюро. Нагадаю, на підставі негативного аудиторського висновкуможе бути звільнений директор незручного Президентові НАБУ, саме томунамагалися всупереч парламентській процедурі «протягти» кандидатуру Брауна, щоне пройшов відкритий конкурс.

Поправку про е-декларуванняактивістів запхали в законопроект, який неможливо було не підтримати: провідстрочку подання е-декларацій для військових, що захищають нас від ворога на Донбасі. Як не проголосувати за таке? Тому ми побачили багато голосів «утримався»від демократичних депутатів. Крім того, досвідчені технологи застосуваликласичний приклад «імітації компромісу»: спершу текст поправки змушувавдекларуватися представників ЗМІ та антикорупційних активістів, а в результатізрежисованого «компромісу» із тексту поправки вилучити представників ЗМІ.

На цей абсурд вже дала свійнегативний відгук міжнародна спільнота: Посольство США в Україні,Представництво ЄС в Україні, Посол Канади Роман Ващук, Посол Великої БританіїДжудіт Гоф, Єврокомісар Хан, депутатка Європарламенту Ребека Хармс та іншідипломати висловилися проти запровадження однакових правил звітності длядержавних чиновників та звичайних громадян. Порошенку, щоб зберегти своєобличчя, слід буде ветувати законопроект. В такому випадку, іміджеві втратипонесе як виконавиця доручення Тетяна Чорновол, так і той, хто дав їй завданняпросувати таку поправку.

Тим часом, за ширмоюе-декларування, минулого тижня із стін Парламенту на підпис до ПрезидентаПорошенка вийшов ще один законопроект – зміни до Кримінального процесуальногокодексу, що відроджують ряд стандартів радянського слідства під гаслами «посадитиЯнуковича».

Автори використали той же принцип«імітації компромісу»: спершу законопроект запроваджував дев’ять нормрадянського слідства, п’ять із них «демократично» прибрали перед другимчитанням. Проте, наприклад, залишилися норма про укладення угод про визнаннявинуватості в усіх категоріях справ про особливо тяжкі злочини, у тому числі втаких, де є потерпілі. Без сумніву, тут автори законопроекту прямо надихалисяпостулатом архітектора й найкривавішого виконавця сталінських репресій – Прокурора СРСР АндріяВишинського: «Зізнання – цариця доказів». Адже тепер слідчі отримаютьможливість з метою підвищення показників розкриття злочинів вимагати упідозрюваних зізнання, залякуючи у випадку відмови пожиттєвим ув’язненням.

Експерти РПР вже закликали  Президента ветувати цей законопроект, адже в умовах повного провалу реформипрокуратури він загрожує звичайним громадянам, активістам, бізнесменам,політикам. Натомість так і не вирішить основної проблеми – засудити Януковичата його оточення. Вони й далі глузуватимуть з нереформованого українськогослідства по скайпу із Росії, а от громадяни України отримають реальні ризикисісти за грати.

Ці спроби дріб'язкової помсти тапримірка радянських «погонів» для прокурорів виглядали би смішно, якби не ворогбіля воріт. Що прагне «звільняти» українські території із захоплених бастіонів у зоні проведення АТО. Політики не винесли жодного уроку із першої спроби побудуватидержаву.

Президентові саме тепер вартозгадати гасло своєї кампанії: «Час єднатись!». Єднатися з демократичнимисилами та громадянським суспільством, а не з екс-регіоналами. Час сісти з громадянськимсуспільством за стіл переговорів та знайти вихід із ситуації. Інакше «звільнять»та розшматують, як і сто років тому. Поки у нас триватиме війна «всіх противсіх».

А еліта вимушена будеприсоромлено тікати поїздами та чартерами в країни, що були партнерами. В тойчас, як радянські «погони» носитимуть вже не луценківські прокурори, а цілкомконкретні прокурори Неорадянського Союзу – прірви, в якій опиняться українськітериторії та громадяни. Як про це і мріє Путін.

Заклик Реанімаційного ПакетуРеформ до Президента – тут.

Останні записи