Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.05.2015, 08:48

"Реформа" від МВС: експерти бачать більше загроз, аніж користі

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакета Реформ

Скасування презумпції невинуватості, "бонуси" для порушень Правил дорожньго руху та міліцейська мережа адміністративних послуг: Реанімаційний Пакет Реформ застерігає про загрози урядових новацій.

Кілька тижнів томуукраїнська правозахисна спільнота здригнулася від пропозиції Уряду скасуватипрезумпцію невинуватості у всіх адміністративних справах. Здавалося б, минуломенш ніж півтора року від останньої спроби зробити подібний наступ на правалюдини в Україні. Тоді "диктаторські закони" стали вироком для діючоївлади, яка була скинута всього за місяць. Цього разу МВС презентував загрозливіновації як "реформу правоохоронних органів", зареєструвавши від Уряду уВерховній Раді три законопроекти без обговорень з громадськістю та іншими міністерствами.

Поки більшість правозахисників перебувають у шоці від урядових ініціатив,експерти Реанімаційного Пакету Реформ ретельно проаналізували їх загрози, іпокликали авторів з Міністерства внутрішніх справ, аби пояснити і переконати.

МВС хотіли зробити"Великим братом" у військовій формі, але поки передумали

Серед загроз законопроекту "Про органи внутрішніх справ" (№ 2561)– посягання на таємницю приватного і сімейного життя, мілітаризацію МВС,корупційні ризики надто широких повноважень міністра, а також збереженняіснуючої громіздкої структури МВС.

Урядовий законопроект передбачає ведення Міністерством внутрішніх справ 40баз даних з інформацією про осіб, а також безперешкодний доступ до усіх наявнихдержавних реєстрів, що безперечно несе ризик втручання в особисте і сімейнежиття, всупереч Конституції. Хоча Коаліційна угода передбачала переданняповноважень із реєстрації місця проживання та регулювання внутрішньої міграціївід МВС до Міністерства юстиції, в запропонованому проекті закону ці функції інадалі залишаться у віданні міліції.

Окрім того, законопроект не відповідає положенням Коаліційної угоди щодоскорочення кількості держслужбовців та оптимізації органів виконавчої влади.Замість цього МВС пропонує зберегти в своїй сфері відання численні навчальнізаклади, науково-дослідні установи, об'єкти соціальної інфраструктури тощо, якіфактично перетворюють МВС на "державу в державі".

У результаті обговорень представники МВС оголосили про готовністьвідкликати проект закону "Про органи внутрішніх справ", і в разіпідготовки нової версії врахувати левову частку зауважень.


Зі скасуванням презумпціїневинуватості – визнали, що погарячкували

"На осіб, якіпритягаються до адміністративної відповідальності, принцип презумпціїневинуватості не поширюється" – статтею саме такого змісту пропонували доповнити Кодекс проадміністративні правопорушення автори законопроекту № 2562 (щодо вдосконаленнярегулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху). Навколонього відбувалися найпалкіші дискусії, і саме ця стаття непокоїла українськихправозахисників найбільше.

Навіщо скасовувати презумпцію невинуватості? Для того, щоб виписувати штрафодразу після автоматичної фіксації порушення правил дорожнього руху. В такомуразі відповідальність нестиме не водій, який в час порушення перебував закермом, а власник транспортного засобу. Представники МВС наводять приклад СШАта європейських країн, в яких штрафують саме за таким принципом. Разом з тим,за несплату штрафу, про який реальний власник авто міг і не знати, йогопозбавлятимуть прав. Якщо штраф не сплачено протягом більш, ніж року, праваможна буде поновити лише після повторного іспиту. Така схема, безперечно,містить корупційні ризики.

Але найважливіше, про що забули автори законопроекту – що Кодекс проадміністративні правопорушення окрім штрафів дозволяє застосовуватиадміністративний арешт, виправні роботи та арешт на гауптвахті. В разіухвалення законопроекту, ці санкції опиняться у руках міліції, і непотребуватимуть попереднього доведення вини особи, що здійснила адміністративнеправопорушення, – практично безмежний простір для зловживань з боку працівниківміліції.

Після шквалу експертної критики представники МВС визнали, що скасовуватипрезумпцію невинуватості для усіх адміністративних справ – це занадто, іпогодилися обмежитися лише порушенням правил дорожнього руху.


Отримай 150 «бонусів» від Авакова на порушення правил дорожнього руху

Ще одна новація для водіїв – «штрафні бали» за порушення правил. Кожномувласникові водійського посвідчення пропонують щороку нараховувати 150 бонусних«штрафних балів», які відніматимуть після кожного зафіксованого порушення. Колибонусні бали закінчаться, за порушення доведеться платити грошима. На думкуавторів законопроекту, це мало б стимулювати водіїв дотримуватись правилдорожнього руху, на думку експертів та народних депутатів – 150 щорічнихбонусних балів  навпаки будутьзаохочувати до порушення правил.

Представники МВС переконують, що «штрафні» бали стануть українськимноу-хау, ніде в Європі до такої системи штрафування ще не додумалися. Натомість,практика окремих європейських країн полягає у скороченні суми штрафу, якщооплатити його у перший тиждень після отримання, – і це допомагає швидшенаповнювати бюджет.

Втім, за результатами обговорень, від «штрафних балів» представники МВС відмовлятисяпоки що не погодилися. Чи стане ця спроба «винайти велосипед» вдалою покаже парламенськеголосування, і згодом практика. Зрозуміло наразі одне: в разі ухваленнязаконопроекту «за основу», він потребуватиме ґрунтовного доопрацювання до ІІчитання.

«Єдине вікно» для адміністративнихпослуг може розбитися об амбіції МВС

Україна взяла курс на створення Центрів надання адміністративних послуг –спеціальних установ при кожній міській і районній раді, де в «єдиному вікні»буде зібрана максимальна кількість  державнихпослуг: видача внутрішніх і закордонних паспортів, реєстрація підприємців таюридичних осіб, операції із земельним кадастром тощо. Відповідно до КоаліційноїУгоди, протягом І півріччя 2015 року усі базові адміністративні послуги повиннібути делеговані органам місцевого самоврядування.

Не дивлячись на прямі зобов’язання у Коаліційній угоді, Міністерствовнутрішніх справ намагається втримати за собою реєстрацію автомобілів, видачуводійських посвідчень, платну видачу довідок про відсутність чи наявністьсудимості й навіть послугу з надання доступу до бази даних про втраченіпаспорти та багато інших адміністративних послуг!

Законопроект «Про сервісні послуги та сервісні центри МВС» (№ 2567)пропонує створити поряд із Центрами надання адмінпослуг паралельну мережу «сервіснихцентрів» МВС. Представники МВС кажуть, що зараз в них є можливість організувати«сервісні центри», які можуть бути згодом приєднані до загальної мережіЦНАП.  Слід зазначити, що сервіснихцентрів хочуть зробити лише 60, в той час як ЦНАПів вже існує вдесятеро більше.Навіщо витрачати кошти на створення додаткової мережі із наданняадміністративних послуг громадянам – експертам не зрозуміло.


Детальний аналіз законопроектів читайте у матеріалах експертів Реанімаційного Пакету Реформ Олександра Банчука та Віктора Тимощука: 256125622567.

Вже через тиждень мидізнаємось, чи проголосують народні депутати за законопроекти із нормами, щопорушують Конституцію, Коаліційну угоду і, часом, здоровий глузд. Але незважаючи на результати голосування та виправлення законопроектів перед ІІчитанням, представникам МВС слід пам'ятати досвід попередників, а з незалежнимиекспертами та громадськістю консультуватися перед реєстрацією законопроектів, ане після. 

Найкращим індикатором готовності чути експертне середовище станедолучення незалежних фахівців до роботи над «Законом про національну поліцію»,який має стати четвертим законодавчим елементом у пазлі реформи органівправопорядку.

Останні записи