Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.11.2014, 21:33

Першочергові реформаторські завдання для Ради VIII скликання

Керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакета Реформ

Не допустити конституційний міжсобойчик, реформувати виконавчу владу, ратифікувати Римський статут і зробити прозорими операції Казначейства можна ще до нового року. Цього вимагають експерти Реанімаційного Пакету Реформ.

Не допустити конституційний міжсобойчик,реформувати виконавчу владу, ратифікувати Римський статут і зробити прозоримиоперації Казначейства можна ще до нового року. Цього вимагають експерти РеанімаційногоПакету Реформ.

Громадськийпорядок денний, який Реанімаційний Пакет Реформ запропонував для Верховної Ради, вмістив 11 першочергових рішень. Їх можна ухвалити ще до Нового Року.

Створити Конституційну комісію

Зворотній відлікдля внесення змін у Конституцію розпочався. На це є дві парламентські сесії,для ухвалення змін у першому та другому читанні відповідно. В якості"дедлайну" – місцеві вибори.

Якщо не встигнемодо місцевих виборів внести зміни у Конституцію і здійснити об'єднання громад – децентралізація відкладеться на п'ять років, до наступних виборів.

Ні в якому разіне можна допустити до переписування Конституції лише депутатів. В складіКонституційної комісії повинні бути незалежні експерти з питань конституційногоправа.

В текст Коаліційноїугоди, не зважаючи на пропозиції експертів, записали ТСК (тимчасову спеціальнукомісію), яка, відповідно до Регламенту ВР, складатиметься лише з депутатів.

Не допустити конституційнийміжсобойчик – це перший стрес-тест нової Радита коаліції.

Реформувати виконавчу владу

Йдеться проприйняття змін до законів "Про Кабмін" та "Про центральніоргани виконавчої влади", а також прийняття закону "Продержслужбу" у новій редакції.

Зміни торкнутьсяміністерств, в яких має відбутися чіткий розподіл політиків та держслужбовців -з'явиться посада керівника апарату міністерства, і не змінюватиметься при змініУрядів. Натомість, політичні та патронатні посади втратять статусдержслужбовця.

Інший виклик – прозора процедура підготовки та прийняття урядових рішень: на основі"аналізу політики", з належними публічними консультаціями. Майжеполовина рішень потрапляє в порядок денний засідання Уряду з голосу (якправило, з голосу прем'єра), більшість із них отримує підтримку Уряду. Тобто, внашій державі існують урядові рішення, які до їх прийняття ніхто не бачив, івзяти участі в процесі їх підготовки – чи принаймні заперечити – не міг. Требазакінчувати з такою практикою.

Зробити прозорими усі державні витрати

Завдяки законопроекту"Про відкритість використання публічних коштів" (№2012а, вжеприйнятий в І читанні) з'явиться веб-сайт, де можна побачити, на що витраченікошти, якими розпоряджається держава.

Кожномузацікавленому стане доступною інформація про витрати на центральному тамісцевому рівнях, а також Пенсійного фонду та державних підприємств. Користувачтакого сайту зможе дізнатися, хто виділив кошти із бюджету, у якому обсязі, атакож отримати вичерпну інформацію про одержувача.

На відміну від отриманняінформації у відповідь на запит, ухвалення цього закону закріпить право нат.зв. "пасивний" доступ до інформації – коли держава не чекає, щоб унеї запитали, а показує самостійно.

Ратифікувати Римський статут

Міжнародний кримінальнийсуд – під юрисдикцію якого потрапить Україна, ратифікувавши Римський статут – розслідує військові злочини, злочини проти людяності та злочини геноциду. Судвтручається тоді, коли національні правоохоронні органи не хочуть або не можутьрозслідувати цей злочин, а також притягати винних до відповідальності. 

Є кілька справ,які можна віддати у Міжнародний кримінальний суд – накази про вбивства наМайдані, пожежа в Одеському будинку профспілок та ін.

Зволікання ізратифікацією зменшує шанси на розгляд справ, через обмеження щодо їх давності. Тому, зволікання – це злочин.

Останні записи