Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2016, 11:45

Росія в Сербії шукає заміну Україні і Туреччині

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень

Сербія завжди була для Росії стратегічним партнером на Балканах, а з початком російської агресії проти України, яка викликала антиросійські санкції та обмежувальні заходи проти ЄС, України і Туреччини, її роль зросла.

З 9 по 12 січня у Белграді перебувала потужна російська делегація на чолі з ДмитромРогозіним, віце-прем’єр-міністром Росії, який зустрівся з сербськими лідерамита провів засідання двох міжурядових комісій з питань торговельно-економічногоі військово-технічного співробітництва.

Фактично, вросійському уряді Рогозін є негласним куратором Сербії, замінивши у цій функціїСергія Шойгу після того, як той очолив російське міністерство оборони. Вибір наРогозіна впав не випадково, адже окрім здатності агресивно і напористовтілювати інтереси Кремля, він, за його ж словами, має балканське коріння, айого прадід похований у Сербії. Ці моменти є важливими для посилення іміджуросійського куратора.

Окрім обговоренняможливостей продажу Сербії російських протиповітряних комплексів С-300 таобслуговування військової техніки, а Рогозін символічно подарував сербськомупрем’єр-міністру макет С-300, російська делегація активно шукала можливості розширенняекспорту сербських товарів на російський ринок, щоб заповнити прогалину, якавиникла після введення Кремлем з 1 січня заборони на українські і турецькітовари. 

Росія запропонувалаСербії виробляти та поставляти на російський ринок автозапчастин іавтокомплектуючі, які до цього отримувала із Туреччини, розширити діяльність вРФ сербських будівельних компаній, на заміну турецьким, та інвестувати усербське виробництво напоїв і продуктів харчування, зокрема м’яса, овочів,фруктів і молокопродуктів, для нарощування обсягів їх експорту в Росію, чимпрагне компенсувати недостачу українських та турецьких товарівсільськогосподарського і продуктового секторів.

Міністр сільськогогосподарства Сербії Снєжана Богосавлєвич Бошкович з цього приводу заявила, що російськийринок може розраховувати на сільськогосподарську і харчову продукцію із Сербії.При цьому вона відзначила, що обсяг товарообігу між вдома країнами у цьомусекторі постійно зростає, а до цього часу обсяг експорту згаданої продукції ізСербії зріс в 15 разів. Отже Сербія із задоволенням відгукнулась на закликРосії заповнити нішу, яку до цього займали товари з України і Туреччини.

Крім цього, черезБелград Росія також протидіє поширенню впливу Туреччини, США і Євросоюзу наБалканах, хоча декларативно й підтримує вступ Сербії до ЄС. Тут Кремльвикористовує двосторонню дружбу, історичну пам'ять сербів про майжечотирьохсотрічне панування Османської імперії на півострові та так званінатівські бомбардування.

А щоб нинішнєсербське керівництво не відійшло від дружби з Москвою, Рогозін зустрівся зВоїславом Шешелєм, опозиційним лідером проросійської Сербської радикальноїпартії, який нещодавно був звільнений з Гааги. Цим він показав, що у випадкуякихось антиросійських дій Белграда, Кремль може зробити ставку на нинішнюсербську радикальну опозицію. І щоб забити цвях у каркас закріплення російськоїдружби, Рогозін попередив, що узгодження зовнішньої політики Белграда з ЄС та йогоприєднання до санкцій може завершитись для Сербії чимось на зразок «Кельн-2» - безпорядкамии внутрішньою дестабілізацією.

От така вона щира російська дружба. 
Останні записи