Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.03.2018, 09:21

Нотаріальні дії на фінансових ринках - гарантія правового захисту

Президент Нотаріальної палати України

Значення нотаріальних дій для учасників фінансових ринків має непересічну важливість, адже одна з основних функцій нотаріуса - засвідчувати угоди. Законом України «Про нотаріат» встановлено ті види угод, які підлягають нотаріальному посвідченню, однак за б

    Фондовий ринок, ринок цінних паперів, фінтех - сферинепрості, тому нотаріус з усією притаманною йому скрупульозністю івідповідальністю підходить до посвідчення таких угод і здійснення іншихнотаріальних дій.

     Український нотаріус - універсальний солдат, якому підсилу виконання багатьох функцій, і який здатний сприйняти і реалізувати всіновації законодавства і юридичної практики. Функціонал нотаріату постійнорозширюється. Зокрема, Нотаріальна палата України спільно з Міністерствомюстиції України, Верховною Радою України та Асоціацією правників Українирозробляє зміни до законодавства для наділення нотаріусів функцієюескроу-агента. Зараз ескроу-агентом може бути тільки банк. Але, на мою думку,впровадження механізму використання нотаріусами ескроу-рахунків для здійсненнятранзакцій в угодах з цінними паперами, нерухомістю, корпоративними правамисприятиме підвищенню безпеки угод на фінансових ринках, а значить – залученню іноземнихінвестицій. До того ж, нотаріус - це завжди найбільш безпечніший і надійнийпосередник.

    Багато питань в діяльності на фінансових ринках виникаєщодо цінних паперів. З цього приводу варто зазначити, що операції з ціннимипаперами, які здійснюються поза фондовою біржею, не вимагають нотаріальногопосвідчення, якщо інше не встановлено законом або одна зі сторін договору невимагає цього. Процедура нотаріального посвідчення договору купівлі-продажуцінних паперів повинна відповідати загальним вимогам, дотримання яких єнеобхідним для чинності правочину.

    З огляду на зростаючу популярність криптовалют,актуальним є питання, чи мають право нотаріуси зараз реєструвати угоди, формоюоплати в яких виступають криптовалюти. Як відомо, Національний банк України, НКЦПФРта Нацкомфінпослуг висловили позицію з цього приводу, у якій зазначили, що такаформа оплати як криптовалюта зараз законом не визнана. Нотаріуси здійснюютьсвою діяльність виключно на законних підставах. Згідно з українськимзаконодавством, грошове зобов'язання за договором може бути виконано тільки вгривнях, також сторони договору можуть встановити його грошовий еквівалент віноземній валюті. Але криптовалюта не є іноземною валютою, тому така форма оплатиза договором в нашій країні наразі неможлива.

    Хочете розплатитися біткоїнами за посвідчення договору? Регуляторивисловилися чітко: криптовалюти не є законним платіжним засобом в Україні.Будь-яка діяльність, пов'язана з операціями купівлі, продажу, обміну таконвертації криптовалют несе багато ризиків, які фізичні та юридичні особиповинні усвідомлювати, перш ніж здійснювати операції з криптовалютами. Звичайнож, розвиток технологій не стоїть на місці, розробляються відповіднізаконопроекти, і якщо наша держава коли-небудь зважиться надати криптовалютамлегальний статус, нотаріуси також підуть в ногу з часом і - головне - законом.

   Основне, що повинні знати учасники фінансових ринків пронотаріат: нотаріальне посвідчення угод гарантує сторонам правовий захист, атакож є додатковим вагомим аргументом для інвесторів. Бажаю учасникамфінансових ринків успішної діяльності, розвитку і позитивного досвіду звертаньдо нотаріусів!

Останні записи