Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.10.2017, 16:21

Нотаріальний захист земельних прав громадян як протидія агрорейдерству

Президент Нотаріальної палати України

Що ставить під загрозу простого селянина, створює перешкоди в залученні інвестицій в аграрний сектор та як може допомогти звичайний нотаріус, щоб земля залищилась у законного власника, а сільгоспвиробники були захищені розглянемо у статті.

Питання захисту прав у сфері земельних відносинзалишається важливим та актуальним для України.

Це зумовлено низкою причин: суперечливими або незаконнимидіями органів місцевого самоврядування при розподілі та передачі земель увласність, протиправними відводами або вилученнями землі, виникненням іншихспірних земельних правовідносин між громадянами, юридичними особами, державнимиорганами та органами місцевого самоврядування.

Сьогоденний рівень неефективного захисту земельних правпризвів до можливості шахраям у різний спосіб проводити махінації з землею,обдурювати громадян та збагачуватись за їх рахунок.

Збір урожаю 2017 став лише каталізатором, що підняло наповерхню більшість проблем, які назрівали десятиліттями.

На думку, Нотаріальної палати України, причини рейдерствав аграрному секторі  криються внаступному:

-        у відсутності контролю за оформленнямдокументів, на підставі яких виникають, змінюються або припиняються праваоренди, що подаються для державної реєстрації прав (договорів оренди, емфітевзису,додаткових договорів).

Проста письмова форма договору оренди землі, відсутністьучасті нотаріуса при його укладенні, без процедури перевірки нотаріусом особивласника, його волевиявлення, дійсних намірів сторін, відповідності змісту таумов договору, тобто належного юридичного супроводу, який здійснює нотаріус привчиненні нотаріальної дії – першопричини більшості незаконних реєстраційних дій на підставі підроблених документів.

-        У  незаконній зміні складу учасників юридичної особи напідставі підробленої довіреності або такої, що посвідчена посадовими органамимісцевого самоврядування без дотримання вимог чинного законодавства.

  Шахраїпідробляють рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про змінидо відомостей про юрособу.

Іншапроблема в тому, що велика кількість зловживань пов’язана з використаннямдовіреності, яка посвідчена посадовою особою ОМС, без урахувань законодавчихобмежень щодо таких посвідчень.

- У неповна інформація про земельні ділянки або їїневідповідність в Державному земельному кадастрі та повноцінного доступунотаріусів до цього реєстру.

У зв’язку з  цимдержавні реєстратори змушені направляти запити до ОМС та відділівДержгеокадастру, що унеможливлює провести вчасно держреєстрацію.

Це основні причини, які провокують шахраїв вдаватися донових схем махінацій в аграрній сфері.

Крім того, низький рівень юридичної грамотності громадян,невміння захистити свої права та правовий нігілізм, зневіра у силу закону іправа, недовіра до правоохоронних органів тощо також є негативним елементом, що«на руку» рейдерів.

Нотаріальнийзахист прав власників землі та землекористувачів - один із дієвих інструментів протидії і запобіганнюрейдерства в аграрному секторі.

Це - відповіднийконтроль держави за правовідносинами, що відбуваються та законодавча гарантіяправ і законних інтересів їх суб’єктів.

Нотаріальний захист – це високий рівень ефективності здійсненнядержавної політики та реформ у соціально-значимих сферах.

Нотаріуси – це професіонали, які уособлюють потужний інститутзахисту прав власності в Україні. Це охоронці права, які здатні взяти на себезавдання протидіяти рейдерам.

Ми повинні розуміти, що запровадження в Україні механізму єдиного циклу, коливідбувається дві дії одночасно: виготовлення документу (договору орендиземельної ділянки) та проведення державної реєстрації не залишає шахраям нічасу, ні можливості підробити документи.  

Ефективність «єдиного вікна» та кредит довіри суспільстванотаріуси сповна відпрацювали при здійсненні реєстрації прав на нерухоме майноі бізнесу. Вони д овели, що можуть, знають, і вміють працювати навіть звеликим обсягом завдань.

Тому сьогодні,  потрібно консолідувати сили яквиконавчої влади, законодавчого органу, так і зусилля професійних тагромадських організацій задля створення ефективних умов, дієвого захисту правгромадян та юридичних осіб. Такі спіль ні напрацювання і пропозиції повинні лягти в основу законодавчих ініціатив, спрямованих на боротьбу зрейдерством.

Останні записи